Η Μόσχα είναι έτοιμη να παραδώσει στο Παρίσι τα οστά στρατηγού του Ναπολέοντα

Η Ρωσία είναι έτοιμη να παραδώσει στη Γαλλία τα οστά του στρατηγού Γκιντέν που υπήρξε ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ναπολέοντα, εφόσον η Γαλλία το επιθυμεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Τα οστά, η κυριότητα των οποίων είχε προβληματίσει τους εμπειρογνώμονες, βρέθηκαν εφέτος το καλοκαίρι κατά την διάρκεια ανασκαφών στο Βασιλικό οχυρό που βρίσκεται στον κήπο Λαπάτκιν στην πόλη Σμολένσκ. Η πραγματογνωμοσύνη που έγινε με βάση το DNA επιβεβαίωσε ότι τα οστά πράγματι ανήκουν στον στενό συνεργάτη του Ναπολέοντα στρατηγό Γκιντέν.

«Πράγματι η ιστορία αυτή είναι αρκετά γνωστή. Πράγματι οι δικοί μας και οι Γάλλοι αρχαιολόγοι συνεργάστηκαν άριστα, μελέτησαν τα σχετικά έγγραφα και πραγματοποίησαν από κοινού ανασκαφές. Στην ουσία όλες οι εξετάσεις του DNA, απ’ όσο αντιλαμβάνομαι, επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για τον στρατηγό Γκιντέν. Ο πρόεδρος Πούτιν έχει ενημερωθεί ήδη γι' αυτή την ιστορία. Και φυσικά, αν η γαλλική πλευρά δείξει ενδιαφέρον για το θέμα αυτό, φυσικά και θα παράσχουμε κάθε είδους συνδρομή», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο Σαρλ Ετιέν Σεζάρ Γκιντέν ντε λα Σαμπλονιέρ (1768-1812) κατά την διάρκεια της εκστρατείας του Ναπολέοντα στην Ρωσία το 1812 ήταν διοικητής της 3ης μεραρχίας του 1ου σώματος του γαλλικού στρατού. Συμμετείχε ενεργά στην μάχη του Σμολένσκ. Τραυματίσθηκε θανάσιμα στην μάχη κοντά στο ύψωμα Βαλουτίνα στις 19 Αυγούστου 1812, όταν από οβίδα κανονιού έχασε και τα δύο του πόδια. Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής ο Γκιντέν διακομίσθηκε σχεδόν αμέσως στο Σμολένσκ και ο Ναπολέων βρίσκονταν διαρκώς στο πλευρό του, έως την στιγμή που πέθανε.

Η αρχαιολογική αποστολή στο Σμολένσκ διοργανώθηκε στο πλαίσιο ενός προγράμματος, την εποπτεία του οποίου είχε το γάλλο-ρωσικό φόρουμ «Ο διάλογος του Τριανόν» που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία των προέδρων της Ρωσίας και της Γαλλίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ