Εξαίρεση για Πολάκη και Τζανακόπουλο από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής

Την εξαίρεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο και Παύλου Πολάκη από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, που θα διερευνήσει τον ρόλο του πρώην αναπληρωτή Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis, ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ μέσα σε κλίμα έντασης. Από την ψηφοφορία απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατά της εξαίρεσης των δύο βουλευτών τάχθηκε το ΚΚΕ. Παρών δήλωσε η Ελληνική Λύση. Από τις εργασίες της επιτροπής απέχει το ΜέΡΑ25.

Το ΚΙΝΑΛ, από την προηγούμενη εβδομάδα, είχε θέσει ζήτημα για την εξαίρεση των δύο βουλευτών και πρώην υπουργών, καθώς προτείνονταν ως μάρτυρες στην έρευνα κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, με αποτέλεσμα να υπάρχει ασυμβίβαστο. Με την θέση του ΚΙΝΑΛ συντάχθηκε και η ΝΔ. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Τζανακόπουλος ως Υπουργός Επικρατείας είχε επισκεφθεί την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 5 Φεβρουαρίου 2018 και είχε συναντηθεί, ως μη όφειλε, με τους εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση Novartis, ενώ δύο ημέρες αργότερα ο κ. Πολάκης ως υπουργός αναπληρωτής Υγείας είχε δηλώσει ότι γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης.

Η συζήτηση στην επιτροπή κράτησε 2,5 ώρες. Κατά τη διάρκεια της, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ επικαλέστηκαν γνωμοδότηση την οποία είχε εκδώσει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής τον Φεβρουάριο του 2010 για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Η γνωμοδότηση ανέφερε ότι έπρεπε να εξαιρεθούν από μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το Βατοπέδι, πρόσωπα που εξετάστηκαν ως μάρτυρες σε προηγούμενη διερεύνηση της υπόθεσης αλλά και υπουργοί των οποίων οι πράξεις ή παραλείψεις εντάσσονταν στο αντικείμενο διερεύνησης της Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης κατήγγειλε ότι «με τη βία της πλειοψηφίας αποφασίζεται η μετατροπή της ειδικής επιτροπής σε χούντα». Η φράση του προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ. Η ένταση ήταν τέτοιας έκτασης που ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Μπούγας, επισήμανε ότι έχει δικαίωμα να εφαρμόσει το άρθρο του Ποινικού Κώδικα για διατάραξη συνεδρίασης, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλουν προειλημμένη απόφαση για να διωχθούν από την επιτροπή πολιτικοί αντίπαλοι της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει στην ειδική επιτροπή τη δυνατότητα να εξαιρεί μέλη της και προαναγγέλλει ότι όλοι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχουν οριστεί να μετέχουν στην επιτροπή θα παραστούν κανονικά στην επόμενη συνεδρίαση που ορίστηκε για την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, οπότε θα εξεταστεί ο πρώτος μάρτυρας, ο πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis Hellas Κωνσταντίνος Φρουζής.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ