Απεβίωσε ο σχεδιαστής μόδας Εμανουέλ Ουνγκαρό

Απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών ο γάλλος σχεδιαστής μόδας Εμανουέλ Ουνγκαρό, που μαθήτευσε με τον κορυφαίο Βάσκο μόδιστρο Κριστόμπαλ Bαλενθιάγα προτού να αναδειχθεί και ο ίδιος σε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γαλλικής μόδας επί τέσσερις δεκαετίες.

Ο Ουνγκαρό, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τον ομώνυμο οίκο μόδας το 2004, επειδή «η υψηλή ραπτική έπαψε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των σύγχρονων γυναικών», αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας τα δύο τελευταία χρόνια, όπως ανέφερε η οικογένειά του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Μολονότι αποχώρησε από τον οίκο μόδας, ήταν πάντα παρών και μας ενέπνεε. Πρόκειται για πολύ μεγάλη απώλεια», σχολίασε εκπρόσωπος της εταιρείας Ungaro.

Ο Εμανουέλ Ουνγκαρό γεννήθηκε στο Εξ αν Προβάνς της νότιας Γαλλίας στις 13 Φεβρουαρίου 1933, από Ιταλούς γονείς. Γιος ράφτη, απογείωσε το πατρικό επάγγελμα ανανεώνοντας την αρχιτεκτονική της μόδας με τις καθαρές γραμμές που υιοθέτησε δημιουργώντας κολεξιόν υψηλής ραπτικής αλλά και πρετ-α-πορτέ.

Σε ηλικία 23 ετών άρχισε να δουλεύει στο ατελιέ του Ισπανού μόδιστρου Κριστόμπαλ Βαλενθιάγα, τον μετρ που αναγνώρισε ως τον μοναδικό μέντορά του. Το 1965 ξεκίνησε τον δικό του οίκο ραπτικής με την επωνυμία Ungaro και δύο χρόνια αργότερα τον μετέφερε στην καρδιά της παριζιάνικης μόδας, στη Λεωφόρο Μοντέν.

Τα γυναικεία ενδύματά του Ουνγκαρό, τόσο εκείνα της υψηλής ραπτικής όσο και τα πρετ-α-πορτέ, ξεχωρίζουν για τα εντυπωσιακά χρώματά τους και τις κομψές σιλουέτες τους.Τα υλικά εναλάσσονται και συνδυάζονται στο ίδιο ρούχο, διαφορετικά εμπριμέ συνυπάρχουν, το μετάξι βάφεται στα πιο ζωηρά χρώματα.

Το στυλ του γοήτευσε πολλές διάσημες γυναίκες της εποχής, όπως τη στενή φίλη του, Ανούκ Αιμέ. Είχε ντύσει με δημιουργίες του, μεταξύ άλλων, την Τζίνα Ρόουλαντς, την Κατρίν Ντενέβ και την Ιζαμπέλ Ατζανί.

Όπως και άλλοι σχεδιαστές, λάνσαρε επίσης αρώματα και αξεσουάρ. Το 1996 πούλησε την φίρμα του στον οίκο Φεραγκάμο και το 2004 αποχώρησε οριστικά από τον κόσμο της μόδας. Την φίρμα Ungaro ανέλαβαν να συνεχίσουν διάφοροι άλλοι μάνατζερ και σχεδιαστές - μεταξύ αυτών, για μικρό χρονικό διάστημα το 2009 ήταν και η σταρ του Χόλιγουντ Λίντσεϊ Λόχαν.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ