"Ο Μαύρος Κύκνος", του Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ

"Ο Μαύρος Κύκνος" του Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ, βιβλιο για το οποίο ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομικών, Ντάνιελ Κάνεμαν έχει δηλώσει ότι "μου άλλαξε τον τρόπο θέασης για τον κόσμο», επανακυκλοφόρησε πρόσφατα από τις "εκδόσεις Κλειδάριθμος".

Παρουσίαση

Αλλά τι είναι ο Μαύρος Κύκνος; Για τον Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ, τον συγγραφέα του μπεστ σέλερ "Στην πλάνη του τυχαίου", ο Μαύρος Κύκνος αποτελεί τη βάση όλων των γεγονότων στον κόσμο, από την εμφάνιση των θρησκειών μέχρι τα συμβάντα στην προσωπική μας ζωή. Είναι ένα εξαιρετικά απίθανο γεγονός με τρία βασικά χαρακτηριστικά: είναι απρόβλεπτο, έχει τεράστιες συνέπειες και μετά την έλευσή του επιθυμούμε να το εμφανίσουμε λιγότερο τυχαίο και περισσότερο προβλέψιμο απ’ ό,τι πραγματικά είναι.

«Πριν από την ανακάλυψη της Αυστραλίας, στον Παλαιό Κόσμο ήταν πεπεισμένοι ότι όλοι οι κύκνοι ήταν λευκοί, μια πεποίθηση εδραιωμένη, καθώς την επιβεβαίωναν και τα εμπειρικά τεκμήρια. Η πρώτη φορά που είδαν έναν μαύρο κύκνο θα πρέπει να αποτέλεσε ενδιαφέρουσα έκπληξη για κάμποσους ορνιθολόγους (και άλλους που νοιάζονται ιδιαίτερα για το χρώμα των πτηνών), αλλά η σημασία της ιστορίας δεν είναι αυτή. Μία και μόνο παρατήρηση μπορεί να ακυρώσει μια γενική δήλωση που προέκυψε και επιβεβαιωνόταν από χιλιετίες κατά τις οποίες είχαμε δει εκατομμύρια λευκούς κύκνους και μόνο. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα (και, απ’ ό,τι μου λένε, κάπως άσχημο) μαύρο πουλί. Στο παρόν (προσωπικό) δοκίμιο, παίρνω το ρίσκο και ισχυρίζομαι, ενάντια σε πολλές από τις συνήθειες της σκέψης μας, ότι ο κόσμος κυριαρχείται από το ακραίο, το άγνωστο και το πολύ απίθανο την ίδια στιγμή που εμείς περνάμε τον χρόνο μας εστιάζοντας στο γνωστό και το επαναλαμβανόμενο. Παίρνω το θάρρος επίσης να ισχυριστώ ότι, παρά την πρόοδό μας και την εξέλιξη της γνώσης ή ίσως εξαιτίας της προόδου και της εξέλιξης της γνώσης, το μέλλον θα είναι όλο και λιγότερο προβλέψιμο, ενώ τόσο η ανθρώπινη φύση όσο και οι κοινωνικές «επιστήμες» δείχνουν να συνωμοτούν για να μας κρύψουν την ιδέα», γράψει ο Τάλεμπ στις πρώτες αράδες του βιβλίου.

Δυο ακόμη βιβλία του Ταλέμπ

Ας σημειωθεί ότι από τις "εκδόσεις Κλειδάριθμος" κυκλοφορούν ακόμη δυο βιβλία του Ταλέμπ: Πρόκειται για το "Τι φοβάσαι να χάσεις – Ρίσκα και ασυμμετρίες στην καθημερινή ζωή", στο οποίο ο συγγραφέας αμφισβητεί πολύχρονες πεποιθήσεις σχετικά με τον κίνδυνο και την ανταμοιβή, την πολιτική και τη θρησκεία, τα χρηματοοικονομικά και την προσωπική ευθύνη και το βιβλιο "Στην πλάνη του τυχαίου" το οποίο επιλέχτηκε από την Amazon και τη Financial Times ως ένα από τα καλύτερα βιβλία μάνατζμεντ.

Ο Ταλέμπ χρησιμοποιεί με μαεστρία την ευρυμάθεια του σε αντικείμενα που εκτείνονται από τη γνωστική ψυχολογία και τις επιχειρήσεις έως τη θεωρία πιθανοτήτων. Ο Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ είναι δοκιμιογράφος που ασχολείται κατά βάση με τα προβλήματα της αβεβαιότητας και της γνώσης. Ειδικευόμενος στους κινδύνους απρόβλεπτων σπάνιων γεγονότων («μαύρων κύκνων») εργάστηκε σε ανώτερες θέσεις στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο πριν ιδρύσει την Empirica LLC, χρηματιστηριακή εταιρεία και εργαστήριο ερευνών για τον κίνδυνο. Ο Ταλέμπ επίσης διδάσκει στο Ινστιτούτο Μαθηματικών Επιστημών Courant του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

INFO

  • Τίτλος: Ο ΜΑΥΡΟΣ ΚΥΚΝΟΣ
  • Συγγραφέας: Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ
  • Μετάφραση: Γιώργος Μαραγκός
  • Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ