Άντερς Γιόνας Άνγκστρομ

Σουηδός φυσικός, ένας από τους ιδρυτές της φασματοσκοπίας. Το όνομά του δόθηκε σε μία μονάδα μήκους, που χρησιμοποιείται κυρίως στη μέτρηση του μήκους κύματος των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών. Είναι ίσο προς 10-10 μέτρα και συμβολίζεται με το Å (1 Å = 10-10 m).

Ο Άντερς Γιόνας Άνγκστρομ (Anders Jonas Ångström) - Άντες Γιούνας Όνγκστρεμ η ορθή προφορά του ονόματός του στα σουηδικά- γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1814 στο Λέγκντε της βόρειας Σουηδίας. Σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και εξελέγη καθηγητής φυσικής στο ίδιο πανεπιστήμιο το 1858.

Το κύριο επιστημονικό έργο του Άνγκστρομ αναφέρεται στους τομείς της μετάδοσης της θερμότητας και της φασματοσκοπίας. Επινόησε μία μέθοδο μέτρησης της θερμικής αγωγιμότητας των υλικών, αποδεικνύοντας ότι αυτή είναι ανάλογη προς την ηλεκτρική τους αγωγιμότητα.

Το 1853 απέδειξε ότι οι ηλεκτρικοί σπινθήρες παρέχουν δύο επικαλυπτόμενα φάσματα, από τα οποία το ένα προέρχεται από το μέταλλο κατασκευής του ηλεκτροδίου, ενώ το άλλο από το αέριο, που το φως του σπινθήρα διασχίζει κατά τη διάδοσή του.

Με βάση τη θεωρία συντονισμού του Όιλερ, οδηγήθηκε σε μία αρχή της φασματικής ανάλυσης, σύμφωνα με την οποία ένα θερμό αέριο εκπέμπει ακτίνες της ίδιας ικανότητας διάθλασης με αυτές που μπορεί να απορροφήσει.

Η μελέτη του ηλιακού φάσματος του Άνγκστρομ, τον οδήγησε στην ανακάλυψη ότι η ατμόσφαιρα του ήλιου περιέχει υδρογόνο και το 1868 δημοσίευσε ένα λεπτομερή χάρτη, ο οποίος παρέμεινε σε χρήση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Άντερς Γιόνας Άνγκστρομ πέθανε στην Ουψάλα στις 21 Ιουνίου 1874.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νίκος Καζαντζάκης

1 Νίκος Καζαντζάκης

Μυθιστοριογράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος, φιλόσοφος και πολιτικός. Ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της νεοελληνικής λογοτεχνίας, με τεράστιο σε όγκο, αλλά και σε ε…

Μάικλ Τζόρνταν

3 Μάικλ Τζόρνταν

Ο αμερικανός καλαθοσφαιριστής Μάικλ Τζόρνταν θεωρείται ο πιο ολοκληρωμένος παίκτης που ανέδειξε το άθλημα με την πορτοκαλί μπάλα και για την πλειονότητα των ειδικών ο κορυφαίοςΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ