Άγιος Νικάνωρ

Όσιος της Χριστιανικής Εκκλησίας και θαυματουργός. Η μνήμη του εορτάζεται στις 7 Αυγούστου. Την ημέρα αυτή γιορτάζει ο Νικάνωρ.

Ο Νικόλαος, όπως ήταν το κοσμικό του όνομα, καταγόταν από πλούσια οικογένεια της Θεσσαλονίκης. Μετά το θάνατο των γονέων του, μοίρασε τη μεγάλη περιουσία του στους φτωχούς κι έγινε μοναχός με το όνομα Νικάνωρ. Ασκήτευσε στο όρος Καλλίστρατο κι έχτισε τη μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο σημείο που με θεϊκή παρότρυνση βρήκε μία εικόνα του Σωτήρος Χριστού. Είναι γνωστή στις μέρες μας ως Μονή Ζάβορδας ή Μονή του Οσίου Νικάνορος και βρίσκεται 60 χλμ. από τα Γρεβενά.

Ο Όσιος Νικάνωρ κοιμήθηκε ειρηνικά στις 7 Αυγούστου 1519. Η κάρα και μέρος των λειψάνων του φυλάσσονται στην ομώνυμη Μονή.

Απολυτίκιον

Νίκης είληφας, άφθαρτον στέφος, πάτερ όσιε, παρά του Κτίστου, των σων αγώνων αντάξιον έπαθλον· την γαρ πατρίδα λιπών την επίγειον, της ουρανίου οικήτωρ γεγένησαι· όθεν πάντες σε πίστει και πόθω γεραίρομεν· χαίροις Νικάνορ, Οσίων ομόσκηνε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο άθλος του Μαρακανά

6 Ο άθλος του Μαρακανά

Πριν από τον ανέλπιστο θρίαμβο της Πορτογαλίας το 2004, οι επιτυχίες της Εθνικής ήταν μετρημένες. Μία από αυτές ήταν η λευκή ισοπαλία, που απέσπασε από την παγκόσμια πρωταθλήτρια Β…Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ