Αγία Βερονίκη η Αιμορροούσα

Σύμφωνα με τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη (1749-1809), η Βερονίκη καταγόταν από την πόλη Πανεάδα, γνωστότερη ως Καισάρεια του Φιλίππου, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται σήμερα στα υψίπεδα του Γκολάν. 

Αφού τη γιάτρεψε ο Κύριος από μία βασανιστική αιμορραγία, εκείνη φιλοτέχνησε τον ανδριάντα Του για να τον τιμούν και να τον προσκυνούν οι πιστοί. Στη βάση του φύτρωσε βότανο που θεράπευε διάφορες ασθένειες. 

Τα της θεραπείας της αιμορροούσας Βερονίκης από τον Χριστό διαλαμβάνονται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου (θ' 20-22), του Μάρκου (ε' 25-34) και Λουκά (η' 43-49). Αργότερα, η Βερονίκη έγινε μέλος της πρώτης Εκκλησίας και αφού έζησε ζωή άγια, παρέδωσε ειρηνικά το πνεύμα. Η μνήμη της τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 12 Ιουλίου.

Στη Δύση, ο βίος της Αγίας Βερονίκης συνδέθηκε με πολλές παραδόσεις. Θεωρείται ότι είναι η γυναίκα, που σκούπισε το πρόσωπο του Χριστού, κατά την πορεία του προς τον Γολγοθά, με μαντήλι, στο οποίο αποτυπώθηκαν τα χαρακτηριστικά του. Στη Ρώμη, η εικόνα του Χριστού σε ύφασμα ονομαζόταν «Μανδήλιο της Βερονίκης» και συνδέεται με την εορτή της Αγίας Όψεως. Στη Δύση, η μνήμη της Αγίας Βερονίκης εορτάζεται στις 8 Μαρτίου.

Απολυτίκιο

Ευρούσα την ίασην, παρά Χριστού του Θεού, αυτόν εθεράπευσας, δι’ εναρέτου ζωής, και βίου σεμνότητος· όθεν της ουρανίου, μετασχούσα ευκλείας, πρέσβευε τω Κυρίω, Βερονίκη Αγία, υπέρ των ευφημούντων, τα σα προτερήματα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ