Αγία Μόνικα
331 – 387

Μητέρα του Αγίου Αυγουστίνου, η οποία είναι γνωστή για τους αγώνες της να στρέψει το ενδιαφέρον του γιου της προς τον Χριστιανισμό. Η μνήμη της τιμάται από την Ορθόδοξη και Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στις 4 Μαΐου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Μόνικα.

Η Μόνικα καταγόταν από την Ταγάστη της Νουμιδίας (σημερινό Σουκ Αχράς Αλγερίας) και οι γονείς της την πάντρεψαν από μικρή με τον ειδωλολάτρη Πατρίκιο, τον οποίο ύστερα από πολλές προσπάθειες κατόρθωσε να μεταστρέψει στον χριστιανισμό (370).

Παράλληλα, αγωνιζόταν να κατευθύνει τις έντονες πνευματικές αναζητήσεις και τους προβληματισμούς του γιου της Αυγουστίνου, ο οποίος είχε προσχωρήσει στον Μανιχαϊσμό. Μετά τον θάνατο του συζύγου της αφιερώθηκε στην ορθή διαπαιδαγώγησή του κι έζησε τη στιγμή που ο γιος της βαπτίστηκε χριστιανός από τον επίσκοπο Μεδιολάνων Αμβρόσιο (386).

Η Μόνικα πέθανε τον επόμενο χρόνο στη Ρώμη, σε ηλικία 56 ετών. Ο Αυγουστίνος αναγνωρίζει και περιγράφει τις προσπάθειές της στο έργο του «Confessiones» («Εξομολογήσεις»).