Ρόνι Μπιγκς

Ρόνι Μπιγκς (1929 – 2013)
Ρόνι Μπιγκς (1929 – 2013)

Διάσημος Άγγλος εγκληματίας, με σημαντική συνεισφορά στη θρυλική Μεγάλη Ληστεία του Τρένου (8 Αυγούστου 1963).

Ο Ρόναλντ Άρθουρ «Ρόνι» Μπιγκς (Ronald Arthur «Ronnie» Biggs) γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου του 1929 στη συνοικία Λάμπεθ του Λονδίνου. Το 1947 κατατάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία (RAF), αλλά δύο χρόνια αργότερα αποτάχθηκε, επειδή είχε διαρρήξει ένα φαρμακείο. Τον ίδιο χρόνο έκλεψε ένα αυτοκίνητο και πέρασε για πρώτη φορά τα σίδερα της φυλακής. Μετά την αποφυλάκισή του πήρε μέρος σε μια αποτυχημένη ληστεία ενός γραφείου στοιχημάτων και φυλακίστηκε ξανά.

Μετά τη δεύτερη αποφυλάκισή του αποφάσισε να ακολουθήσει τον ίσιο δρόμο. Δούλεψε για ένα διάστημα ως ξυλουργός και στα 27 του παντρεύτηκε τη 17χρονη Τσάρμιεν Πάουελ, κόρη διευθυντού δημοτικού σχολείου, με την οποία απέκτησε τρεις γιους.

Ανήμερα των 34ων γενεθλίων (8 Αυγούστου 1964) έλαβε μέρος στη «Μεγάλη Ληστεία του Τρένου», όπως έμεινε στην ιστορία η ληστεία του ταχυδρομικού τρένου Γλασκώβης - Λονδίνου, η οποία απέφερε λεία 2,3 εκατομμύρια στερλίνες (47,6 εκατομμύρια ευρώ σε σημερινές τιμές) στην 11μελή συμμορία. Ο ίδιος ο Μπιγκς είχε δηλώσει ότι το μερίδιό του από τη ληστεία ήταν 147.000 λίρες. «Μέσα σε τρία χρόνια τα είχα σκορπίσει όλα» δήλωσε κάποτε.

Ο ίδιος συνελήφθη και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 30 ετών. Κατάφερε, όμως, να δραπετεύσει στις 8 Ιουλίου του 1965 από τις φυλακές του Λονδίνου και να εγκαταλείψει τη χώρα. Στη συνέχεια περιπλανήθηκε στη Γαλλία, την Αυστραλία και τη Βραζιλία, όπου βρήκε ασφαλές καταφύγιο, καθώς η χώρα της σάμπας δεν είχε υπογράψει συμφωνία εκδόσεως με τη Μεγάλη Βρετανία.

Το 1980 γνώρισε επιτυχία ως τραγουδιστής με τα τραγούδια No One is Innocent και Belsen Was a Gas, που συμπεριλήφθηκαν στο σάουντρακ της ταινίας του Τζούλιαν Τεμπλ The Great Rock 'n' Roll Swindle, ένα ψευδο-ντοκιμαντέρ για τους Sex Pistols. Το No One is Innocent κυκλοφόρησε και ως σινγκλ και έφθασε στο Νο7 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών.

Τον Απρίλιο του 1981 απήχθη από μια ομάδα βετεράνων Άγγλων στρατιωτών, οι οποίοι σκόπευαν να τον παραδώσουν στη Μεγάλη Βρετανία και να εισπράξουν την επικήρυξη. Όμως, το πλοιάριο που τους μετέφερε έπαθε βλάβη στα ανοιχτά των Μπαρμπέιντος και η ακτοφυλακή του νησιού που επιλήφθηκε της υπόθεσης τον άφησε ελεύθερο, ελλείψει συμφωνίας εκδόσεως.

Το 1997 η Βραζιλία και η Μεγάλη Βρετανία υπέγραψαν τελικά τη συμφωνία εκδόσεως και στις αρχές του 2001 ο Μπιγκς παραδόθηκε στις βρετανικές αρχές  και οδηγήθηκε στη φυλακή για να εκτίσει τα υπολειπόμενα 28 χρόνια της ποινής του. Όμως, το 2009 απελευθερώθηκε, λόγω ηλικίας και προβλημάτων υγείας.

Μία από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του ήταν τον Μάρτιο του 2013, όταν παρέστη στην κηδεία ενός μέλους της συμμορίας. Τον Αύγουστο του 2013, ενώ πλησίαζε η 50ή επέτειος από τη ληστεία, η οποία, μάλιστα, συνέπιπτε με τα 84α του γενέθλια, ο Μπιγκς είχε δηλώσει: «Αν θέλετε να με ρωτήσετε αν μετάνιωσα που πήρα μέρος στη ληστεία, η απάντηση είναι όχι».

Ο Ρόνι Μπιγκς πέθανε στις 18 Δεκεμβρίου του 2013, σε ηλικία 84 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ