Λάζλο Μπίρο

Λάζλο Μπίρο (1899 – 1985)
Λάζλο Μπίρο (1899 – 1985)

Ουγγροαργεντίνος δημοσιογράφος και εφευρέτης του στυλογράφου διαρκείας, που έφερε επανάσταση στον τρόπο της γραφής.

Ο Λάζλο Γιόζεφ Μπίρο (László József Bíró) γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1899 στη Βουδαπέστη, από γονείς ιουδαϊκού θρησκεύματος. Ενώ εργαζόταν ως δημοσιογράφος διαπίστωσε ότι το μελάνι για την έκδοση εφημερίδων στέγνωνε εύκολα, αφήνοντας το χαρτί καθαρό και χωρίς μουτζούρες. Προσπάθησε να τοποθετήσει το μελάνι αυτό σε μια κοινή πένα, αλλά διαπίστωσε ότι δεν έρρεε, καθώς ήταν αρκετά παχύρευστο.

Με τη βοήθεια του αδελφού του Γκιόργκι Μπίρο, που ήταν χημικός, ανέπτυξε ένα νέο ρύγχος στην άκρη της πένας, το οποίο αποτελείται από μία μπίλια που περιστρέφεται ελεύθερα και λαμβάνει μελάνι από μια κάψουλα, προσαρμοσμένη στην πένα. Ο Μπίρο παρουσίασε την εφεύρεσή του για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση της Βουδαπέστης το 1931.

Το 1938, λόγω της εβραϊκής καταγωγής του και του φιλοναζιστικού καθεστώτος της Ουγγαρίας, μετακόμισε οικογενειακώς στη Γαλλία και κατοχύρωσε την εφεύρεσή του στο Παρίσι. Το 1940 μετανάστευσε στην Αργεντινή μαζί με την οικογένειά του και τον αδελφό του. Το 1943 τα δύο αδέλφια συνεταιρίστηκαν για την εμπορική αξιοποίηση της εφεύρεσης, την οποία κατοχύρωσαν και στις ΗΠΑ την ίδια χρονιά. Ένας από τους πρώτους πελάτες τους ήταν η Βρετανική Πολεμική Αεροπορική (RAF), που προμήθευσε τους πιλότους της με τους στυλογράφους του Μπίρο, επειδή μπορούσαν να τους χρησιμοποιήσουν σε μεγάλο υψόμετρο.

Το 1945 ο Γάλλος βιομήχανος Μαρσέλ Μπικ αγόρασε την εφεύρεση του Μπίρο, η οποία σύντομα έγινε το κύριο προϊόν της εταιρείας του Bic.

O Λάζλο Μπίρο πέθανε στο Μπουένος Άιρες στις 24 Νοεμβρίου 1985, σε ηλικία 86 ετών.

Σχετικά...

  • Η ημερομηνία γέννησης του Λάζλο Μπίρο γιορτάζεται στην Αργεντινή ως Ημέρα των Εφευρετών.
  • Το όνομα «Μπίρο» αποτελεί γενικό όρο για τον στυλογράφο, σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, Αργεντινή, Ιρλανδία, Αυστραλία και Ιταλία.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ