Γιούλιους Ρίχαρντ Πέτρι

Γιούλιους Ρίχαρντ Πέτρι (1852 – 1921)
Γιούλιους Ρίχαρντ Πέτρι (1852 – 1921)

Γερμανός μικροβιολόγος. Ανακάλυψε το γνωστό στους μικροβιολόγους, βιολόγους και χημικούς ρηχό πιάτο, που πήρε το όνομά του («τρύβλιο Πέτρι»).

Ο Γιούλιους Ρίχαρντ Πέτρι (Julius Richard Petri) γεννήθηκε στις 31 Μαΐου 1852 στην πόλη Μπάρμεν της Πρωσίας (σημερινό Βούπερταλ της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας). Σπούδασε ιατρική και ακολούθησε καριέρα στρατιωτικού γιατρού μέχρι το 1882, οπότε αφυπηρέτησε.

Από το 1877 έως το 1879 εργάστηκε ως βοηθός του θεμελιωτή της μικροβιολογίας και βακτηριολογίας Ρόμπερτ Κοχ (1843-1910) στο Αυτοκρατορικό Γραφείο Υγείας στο Βερολίνο. Την περίοδο αυτή το εργαστήριο του Κοχ άρχισε να προβαίνει σε καλλιέργειες μικροοργανισμών. Ο Πέτρι ανακάλυψε ένα ρηχό γυάλινο κυλινδρικό πιάτο, μέσα στο οποίο γίνονται οι καλλιέργειες των μικροοργανισμών, το οποίο είναι γνωστό σήμερα ως τρύβλιο Πέτρι.

Στα ρηχό αυτό πιάτο τοποθετείται θρεπτικό υλικό, στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν τα κύτταρα που θα καλλιεργηθούν. Ως βάση του θρεπτικού υλικού τοποθετείται υγρό άγαρ (ψυχή στα εβραϊκά), το οποίο στη συνέχεια στερεοποιείται. Τα δισκία τοποθετούνται σε ειδικούς φούρνους εκκολάψεως και πάνω τους σχηματίζονται αποικίες μικροοργανισμών με μορφή κηλίδων πάνω στο λείο θρεπτικό υλικό. Το τρύβλιο Πέτρι χρησιμοποιείται και στα εργαστήρια χημείας.

Ο Γιούλιους Ρίχαρντ Πέτρι πέθανε στο Τσάιτς της Σαξωνίας στις 20 Δεκεμβρίου 1921

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ