Ρέι Μάνζαρεκ
1939 – 2013

Αμερικανός μουσικός, ιδρυτικό μέλος των The Doors, ενός από τα κορυφαία συγκροτήματα του ψυχεδελικού ροκ.

O πολωνικής καταγωγής Ρέιμοντ Ντάνιελ Μάνζαρεκ τζούνιορ (Raymond Daniel Manzarek Jr) γεννήθηκε στο Σικάγο στις 12 Φεβρουαρίου 1939. Από μικρός άρχισε να ασχολείται με τη μουσική, λαμβάνοντας μαθήματα πιάνου κατ’ οίκον. Μετά την περάτωση των εγκύκλιων σπουδών του στο Σικάγο, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Ντε Πολ και έλαβε πτυχίο οικονομικών το 1951.

Στη συνέχεια σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες (1962-1965), όπου γνώρισε τον Τζιμ Μόρισον, με τον οποίο το 1965 σχημάτισε τους The Doors. Με τη συμμετοχή του κιθαρίστα Ρόμπι Κρίγκερ και του ντράμερ Τζον Ντένσμορ άρχισε η ανοδική πορεία του συγκροτήματος προς την επιτυχία και την παγκόσμια καθιέρωση. Ο Μάνζαρεκ έπαιζε κίμπορντς και τα μέρη του μπάσου, ενώ συμμετείχε στη σύνθεση των τραγουδιών.

Μετά τη διάλυση των The Doors το 1973, o Μάνζαρεκ έπαιξε σε διάφορα μουσικά σχήματα και το 1977 ίδρυσε το βραχύβιο συγκρότημα Nite City, με το οποίο ηχογράφησε δύο άλμπουμ. Στη συνέχεια ηχογράφησε μία ροκ εκδοχή των Κάρμινα Μπουράνα του Καρλ Ορφ με τη συνδρομή του Φίλιπ Γκλας, υπήρξε ο παραγωγός των Echo & the Bunnymen και έπαιξε με τον Ίγκι Ποπ. Το 2001 μαζί με τον Ρόμπι Κρίγκερ σχημάτισε το γκρουπ Manzarek-Krieger, εξαιτίας των νομικών προβλημάτων που προέκυψαν από τη χρήση του ονόματος The Doors.

Το 1998 o Μάνζαρεκ κυκλοφόρησε τα απομνημονεύματά του με τίτλο Light My Fire: Μy Life with The Doors και το 2001 το μυθιστόρημα The Poet in Exile, το οποίο εξερευνούσε τον αστικό μύθο ότι ο Τζιμ Μόρισον σκηνοθέτησε τον θάνατό του. Το 2006 έγραψε ένα δεύτερο μυθιστόρημα, με τίτλο Snake Moon και θέμα παρμένο από τον Αμερικάνικο Εμφύλιο Πόλεμο.

Ο Ρέι Μάνζαρεκ πέθανε στις 20 Μαΐου 2013 στο Ροζενχάιμ της Γερμανίας, χτυπημένος από μία σπάνια μορφή καρκίνου (Χολαγγειοκαρκίνωμα). Ήταν παντρεμένος από το 1967 με τη Ντόροθι Φουτζικάβα (κουμπάρος ο Τζιμ Μόρισον). Το ζευγάρι είχε αποκτήσει ένα γιό και τρία εγγόνια.

Δισκογραφία

Προσωπική

  • The Golden Scarab (1973)
  • The Whole Thing Started with Rock & Roll Now It's Out of Control (1974)
  • Carmina Burana (1983)
  • Love Her Madly (2006)
  • Ballads Before The Rain (2008)
  • Translucent Blues (2011)

Με τους The Doors

  • The Doors (1967)
  • Strange Days (1967)
  • Waiting for the Sun (1968)
  • The Soft Parade (1969)
  • Morrison Hotel (1970)
  • L.A. Woman (1971)
  • Other Voices (1971)
  • Full Circle (1972)
  • An American Prayer(1978)

Με τους Nite City

  • Nite City (1977)
  • Golden Days Diamond Night (1978)