Κώστας Ρηγόπουλος

Στιγμιότυπο από την ταινία «Αγάπη μου Ουά-Ουά»
Στιγμιότυπο από την ταινία «Αγάπη μου Ουά-Ουά»

Δημοφιλής έλληνας ηθοποιός, με σημαντική προσφορά στο θέατρο.

Ο Κώστας Ρηγόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Νοεμβρίου 1930 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1951, παίζοντας δύο μικρούς ρόλους στην τραγωδία του Σέξπιρ «Καίσαρ και Κλεοπάτρα», που ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο. Το 1954 έκανε το ντεμπούτο του στο ελεύθερο θέατρο με το θίασο Καλλέργη - Σκούρα, στο έργο «Πεγκ καρδούλα μου» του Τζον Μάνερς, ενώ την ίδια χρονιά συνεργάστηκε και με το θίασο Λαμπέτη - Παππά - Χορν στο έργο «Φτωχό σαν Σπουργιτάκι» του Λαντίσλας Φόντορ. Τα επόμενα οκτώ χρόνια συνεργάστηκε με κορυφαία ονόματα του θεάτρου, όπως η Κατερίνα, ο Μάνος Κατράκης, ο Μίμης Φωτόπουλος, ο Λυκούργος Καλλέργης και ο Λάμπρος Κωνσταντάρας και συμμετείχε στις ομάδες μεγάλων θιάσων όπως του Μποστ και της Μιράντας.

Το 1955 γνωρίστηκε με τη 18χρονη τότε Κάκια Αναλυτή στις πρόβες του έργου του Όσκαρ Γουάιλντ «Μια γυναίκα χωρίς σημασία», που θα ανέβαινε στο Θέατρο Κυβέλη. Παντρεύτηκαν τον ίδιο χρόνο και αποτέλεσαν το μακροβιότερο ζευγάρι του ελληνικού θεάτρου. Μαζί απέκτησαν μία κόρη, τη Ζωή Ρηγοπούλου (1956), η οποία ακολούθησε τα επαγγελματικά βήματα των γονιών της.

Το 1962 ο Κώστας Ρηγόπουλος συγκρότησε τον δικό του θίασο, με τη συνεργασία του Γιάννη Αργύρη, στο Θέατρο Διάνα, με το έργο «Μια πόρτα δραχμές... 500» των Σκουφά - Ανδρεόπουλου. Ένα χρόνο αργότερα, μαζί με τη σύντροφο της ζωής του δημιούργησαν το δικό τους θεατρικό σχήμα, στη δική τους σκηνή, το Θέατρο Αναλυτή. Το έργο που σημάδεψε την καριέρα του ήταν το «Αγάπη μου Ουά-Ουά» του Φρανσουά Καμπό, το οποίο έπαιξε με την Κάκια Αναλυτή για έξι συνεχόμενα χρόνια (1967-1972), γεγονός που το ανέδειξε σε μία από τις εμπορικότερες επιτυχίες του ελληνικού θεάτρου.

Μαζί με τη σύζυγό του ή μόνος -κυρίως τα τελευταία χρόνια που εντάχθηκε ξανά στο δυναμικό του Εθνικού Θεάτρου- ο Κώστας Ρηγόπουλος εμφανίστηκε μεταξύ πολλών άλλων στα έργα: «Σούκι Γιάκι» των Στόουν - Κούνεϋ (επίσης μεγάλη επιτυχία του ζευγαριού), «Ο επιθεωρητής έρχεται» του Τζον Πρίστλεϊ, «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Πιραντέλο κ.ά., καθώς και σε αρκετά έργα ελλήνων θεατρικών συγγραφέων: «Η Βίλα των Οργίων» του Γερ. Σταύρου, «Παραμύθι χωρίς Όνομα» του Kαμπανέλλη, «Δάφνες και Πικροδάφνες» των Κεχαΐδη - Χαβιαρά, «Ωραία Φάση» του Χρηστίδη, «Σε φιλώ στη μούρη» του Διαλεγμένου και «Βασιλικός» του Αντωνίου Μάτεσι.

Έντονο παρών είχε και στον κινηματογράφο, συμμετέχοντας σε περισσότερες από 30 ταινίες: «Ανθισμένη Αμυγδαλιά» (1959), «Το ραντεβού της Κυριακής» (1960), «Σταχτοπούτα» (1960), «Χωρίς Ταυτότητα» (1962) κ.ά. Το 1972 κέρδισε το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Το προξενιό της Άννας». Παράλληλα, συμμετείχε και σε πολυάριθμες τηλεοπτικές σειρές και εκπομπές: «Αξιωματικός Υπηρεσίας», «Βίβα Κατερίνα», «Χαμογελάστε παρακαλώ», ενώ το 1988 παρουσίαζε και το τηλεπαιχνίδι «Εσείς τι λέτε».

Ο Κώστας Ρηγόπουλος πέθανε στις 14 Ιανουαρίου 2001, μετά από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο.

Φιλμογραφία

  • Ανθισμένη αμυγδαλιά (1959)
  • Ματωμένο ηλιοβασίλεμα (1959)
  • Μια του κλέφτη (1960)
  • Σταχτοπούτα (1960)
  • Το κορίτσι του δρόμου (1960)
  • Το ραντεβού της Κυριακής (1960)
  • Τα νιάτα θέλουν έρωτα (1961)
  • Τα σαράντα παλληκάρια (1961)
  • Αγάπη γραμμένη με αίμα (1962)
  • Η Ελληνίδα και ο έρωτας (1962)
  • Πεζοδρόμιο (1962)
  • Λίγο πριν ξημερώσει (1963)
  • Ο κος πτέραρχος (1963)
  • Χωρίς ταυτότητα (1963)
  • Έκλεψα τη γυναίκα μου (1964)
  • Διαζύγιο αλά ελληνικά (1964)
  • Οι κολασμένοι (1964)
  • αημοί στη φτωχογειτονιά (1965)
  • Και οι 14 ήταν υπέροχοι (1965)
  • Πράκτορες 005 εναντίον χρυσοπόδαρου (1965)
  • Ζητώντας την τύχη στα ξένα (1967)
  • Ο κόσμος τρελλάθηκε…(1967)
  • Για μια τρύπια δραχμή (1968)
  • Εικοσιτέσσερις ώρες ζωντοχήρα (1969)
  • Εχθρός ενός λαού (1972)
  • Ο μάγκας με το τρίκυκλο (1972)
  • Το προξενιό της Άννας (1972)
  • Ο φαντασμένος (1973)
  • Αγάπη μου Ουά-Ουά (1974)
  • Πονηρό θηλυκό κατεργάρα γυναίκα (1980)
  • Ρένα να η ευκαιρία (1980)
  • Ο άνθρωπος που το 'παιζε πολύ (1983)
  • Γυναίκες δηλητήριο (1993)

Βιντεοταινίες

  • Ζωή και κότα (1986)
  • Ο εραστής της γυναίκας μου (1986)
  • Ο τσιφούτης (1986)
  • Ο αναρχικός (1987)
  • Ο Κέρβερος και το δόλωμα (1987)

Τηλεοπτικές σειρές

  • Αξιωματικός υπηρεσίας (1972, ΕΙΡΤ)
  • Βίβα Κατερίνα (1973, ΥΕΝΕΔ)
  • Ο κόσμος και ο Κοσμάς (1981, ΥΕΝΕΔ)
  • Χαμογελάστε παρακαλώ (1983, ΕΡΤ)
  • Βραδυά επιθεώρησης (1984, ΕΡΤ)
  • Μέσα από το πλήθος (1984, ΕΡΤ2)
  • Μικρές αγγελίες (1985, ΕΡΤ2)
  • Οικογένεια Βλαμμένου (1986, ΕΡΤ)
  • Οι άγγελοι κι εγώ (1989, ΕΤ2)
  • Και εύθυμη και χήρα (1991, ΑΝΤ1)
  • Μίνι μάρκετ ονείρων (1991, ΕΤ2)
  • Ο ιός του πατέρα (1996, Mega)

Παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο

  • Καίσαρ και Κλεοπάτρα (1951) | [Αυλικός Πτολεμαίου] | [Β' Βαστάζος]
  • Η σιωπηλή γυναίκα (1995) | Άρχοντας Μορόζος
  • Η απαγωγή της Σμαράγδως (1995) | Χατζηφώτης
  • Παραμύθι χωρίς όνομα (1995) | Βασιλιάς
  • Η ωραία φάση (1996) | Γιάννης
  • Ο βασιλικός (1999) | Δάρειος Ρονκάλας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αριστοτέλης Ωνάσης

3 Αριστοτέλης Ωνάσης

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης υπήρξε αναμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές ιδιοφυίες του 20ου αιώνα. Έστησε από το μηδέν ένα στόλο από  πετρελαιοφόρα και φορτηγά, μεγαλύτερ



Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ