Λουί Τεοντόρ Γκουβί

Λουί Τεοντόρ Γκουβί (1819 – 1898)
Λουί Τεοντόρ Γκουβί (1819 – 1898)

Γάλλος συνθέτης λόγιας μουσικής.

Ο Λουί Τεοντόρ Γκουβί (Louis Théodore Gouvy) γεννήθηκε στο Γκοφοντέρ της Γαλλίας (σημερινό Ζααρμπρίκεν της Γερμανίας) στις 3 Ιουλίου 1819. Παρότι έπαιζε πιάνο από μικρός, για τη μουσική ενδιαφέρθηκε μόλις στα 18 του, όταν οι γονείς του τον έστειλαν να σπουδάσει νομικά στο Παρίσι. Η γνωριμία του με τον συνθέτη Αντόλφ Αντάμ (Ζιζέλ) έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφασή του να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική. Καταγόταν από την Αλσατία, μια περιοχή που συχνά άλλαζε χέρια μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, μετά από αιματηρούς πολέμους. Έτσι, ο Γκουβί ήταν αδύνατο να μην διαποτιστεί και από τους δύο πολιτισμούς: τον Γερμανικό και τον Γαλλικό.

Ο Γκουβί ήταν υπέρμαχος της καθαρής μουσικής και δη της συμφωνικής. Σε μία εποχή που οι Γάλλοι ήταν ξετρελαμένοι με την όπερα, ήταν απολύτως λογικό το έργο του να μην έχει την απήχηση που του άρμοζε, παρά τις ενθαρρυντικές κριτικές του Εκτόρ Μπερλιόζ και την εκτίμηση του Γιοχάνες Μπραμς. Το έργο του, πάντως, εκτιμήθηκε ιδιαίτερα στη Γερμανία, την Αυστρία, την Αγγλία, τη Σκανδιναβία και τη Ρωσία, χώρες με μεγάλη παράδοση στην ορχηστρική μουσική.

Χρόνο με το χρόνο, το έργο του Γκουβί περιέπιπτε στην αφάνεια, από την οποία ανασύρθηκε μόλις το 1994, όταν ο γάλλος μαέστρος Ζακ Ουτμάν και η Συμφωνική Ορχήστρα της Λορένης ηχογράφησαν το Ρέκβιεμ για τη νεοσύστατη δισκογραφική εταιρεία Κ617. Από τότε άρχισε να ξανακούγεται δειλά - δειλά το όνομα του Γκουβί, που μας κληροδότησε πάνω από 200 συνθέσεις, με πολλά έργα μουσικής δωματίου, 7 ή κατ’ άλλους 9 συμφωνίες, κοσμικές καντάτες με αρχαιοελληνικό περιεχόμενο (Οιδίπους επί Κολωνώ, Ιφιγένεια εν Ταύροις, Ηλέκτρα, Πολυξένη), δύο όπερες (Λε Σιντ, Ματέο Φαλκόνε) και έργα θρησκευτικής μουσικής (Ρέκβιεμ, Στάμπατ Μάτερ, Μικρή Λειτουργία και την καντάτα Γολγοθάς.)

Ο Λουί Τεοντόρ Γκουβί πέθανε στη Λειψία στις 21 Απριλίου 1898.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ