Νίκος Δαδινόπουλος
1944 – 2012

Ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Ο Νίκος Δαδινόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 7 Οκτωβρίου 1944. Το 1966 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, στην ταινία Η 7η ημέρα της δημιουργίας. Ακολούθησαν πολλές ακόμα, από τις οποίες ξεχωρίζουν: Κατηγορώ τη ζωή, Ο κυρ-Γιώργης εκπαιδεύεται, Εραστές της ζωής, Η αμαρτία της ομορφιάς κ.ά.

Στην τηλεόραση ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών της θρυλικής σειράς Λούνα Παρκ, ενώ ξεχώρισε η συμμετοχή του και στο Καλημέρα Ζωή του ΑΝΤ1.

Τη δεκαετία του '80 συμμετείχε σε πολλές βιντεοταινίες, όπως: Όνειρο αγάπηςΚρεββάτι για πέντε, Παντρέψτε με κι ας κλαίω κ.ά.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του συνεργάστηκε με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης (Δον Καμίλο, Ο κουρέας της Σεβίλλης, Οι Φίγκαρο), γι' αυτό και διέμενε στο νησί, όπου άφησε την τελευταία του πνοή, νικημένος από τον καρκίνο, στις 10 Μαρτίου του 2012.

Ο Νίκος Δαδινόπουλος ήταν παντρεμένος από το 1979 με την επίσης ηθοποιό Μαίρη Ευαγγέλου, με την οποία είχαν συνεργαστεί στο Λούνα Παρκ και απέκτησαν μαζί έναν γιο, τον Άλκη. Ο γιος του εργάζεται επίσης στο χώρο του θεάματος, καθώς εργάζεται ως σκηνοθέτης.

Φιλμογραφία

  • Η 7η ημέρα της δημιουργίας (1966)
  • Το Κορίτσι της Οργής (1967)
  • Ο χαζομπαμπάς (1967) [Απόστολος Νούφαρος]
  • Πήρε ο άνεμος τα όνειρά μου (1968)
  • Ορκίζομαι, Είμαι Αθώα (1968) [Πέτρος Κανδρής]
  • Κοντά σου Γνώρισα την Αγάπη (1969) [Κώστας Πέππας]
  • Η Αρχόντισσα του Λιμανιού (1969) [Ντίνος]
  • Δάφνις και Χλόη (1969) [Δάκων]
  • Αριστοκράτισσα και ο Αλήτης (1970) [Δημήτρης Μαντάς]
  • Αγάπησα μιαν Αγνωστη (1970) [Αλέξης Στεφάνου]
  • Ο κυρ' Γιώργης και οι τρέλλες του (1971) [Ανδρέας Χατζηπαύλου]
  • Η χαραυγή της νίκης (1971) (υπολοχαγός Νικήτας Πετράκης]
  • Δάκρυα για έναν Αλήτη (1971) [Άγγελος Μαντάς]
  • Μια Μάνα Κατηγορείται (1972) [Δημήτρης]
  • Κλεμμένος Ερωτας (1972) [Αλέξης]
  • Η αμαρτία της ομορφιάς (1972) [Πέτρος Αστερίου]
  • Κατηγορώ τη Ζωή (1972) [Στέφανος]
  • Αιχμάλωτοι του μίσους (1972) [Ιάσων Κουβαριώτης]
  • Σ`Εχω Ανάγκη Απόψε Πολύ (1973) [Στάθης]
  • Οι εραστές του ονείρου (1974) [Χρήστος Σωτηρίου]
  • Ο τρομοκράτης (1975) [Περικλής Αθανασίου]
  • Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται (1977) [Γιάννης Κόλας]
  • Ο τελευταίος... άντρας (1981) [Σώτος Λαζάρου]
  • Το Χρέος του Μπάτσου (1989) [Κώστας]

Τηλεοπτικές Σειρές

  • Από την άλλη όχθη (1973, ΕΙΡΤ)
  • Το κορίτσι της Κυριακής (1972, ΕΙΡΤ)
  • Λούνα Παρκ (1974, ΕΙΡΤ)
  • Ο φόβος (ΕΤ2)
  • Ποιος ήρθε στο σπίτι μας απόψε (1989, ΕΤ2)
  • Το κανάλι των παρανόμων (1989, ΕΤ2)
  • Το κεφάλι της Μέδουσας (1993, ΕΤ2)
  • Και οι τέσσερις ήταν υπέροχες (1992, MEGA)
  • Κάθε πράγμα στον καιρό του (1993, ΑΝΤ1)
  • Ερωτικά της Εδέμ (1993, ΕΤ1)
  • Καλημέρα ζωή (1993, ΑΝΤ1)
  • Για την Άννα (2006, ΑΝΤ1)
  • Η ζωή της άλλης (2009, MEGA)

Βιντεοταινίες

  • Μάρθα (1986)
  • Όνειρο αγάπης (1987)
  • Δυο κοκόρια και οι κοκότες (1987)
  • Το κορίτσι του μπάτσου (1987)
  • Εσύ εγώ και η άλλη (1988)
  • Μια τρελή τρελή ζωντοχήρα 1988)
  • Παντρέψτε με κι ας κλαίω (1988)
  • Κρεββάτι για πέντε (1989)
  • Λεζεντάνο ο πιλότος της συμφοράς (1989)