Μάριο Λεβί: Ο συγγραφέας που λάτρεψε την Κωνσταντινούπολη

Μάριο Λεβί (1957 – 2024)
Μάριο Λεβί (1957 – 2024)

Ο τουρκοεβραίος πεζογράφος Μάριο Λεβί (Mario Levi) ήταν λάτρης της Κωνσταντινούπολης, όπου πέρασε ολόκληρη τη ζωή του και η οποία σημάδεψε το συγγραφικό του έργο. Στα μυθιστορήματα και τα διηγήματά του πραγματεύεται έντονα τη ζωή της Κωνσταντινούπολης του 20ού αιώνα που χάνεται, καθώς αυτή η πόλη με τη βαριά της ιστορία μεταμορφώνεται και ο πολυπολιτισμικός της ιστός χάνεται υπό το βάρος των επιταγών του εθνικού κράτους που οικοδόμησε η κεμαλική Τουρκική Δημοκρατία.

Ο αμερικανός ιστορικός Μαρκ Ντέιβιντ Μπερ σημειώνει ότι ο Λεβί «δημιουργεί χαρακτήρες που είναι πολύ πιο πιστευτοί από τους στερεοτυπικούς ανεκτικούς Τούρκους, τους ευγνώμονες Εβραίους και τους αντισημίτες Αρμένιους και Έλληνες που προπαγανδίζουν εδώ και καιρό οι ιστορικοί».

Ο Μάριο Λεβί γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 1957 στην Κωνσταντινούπολη. Αποφοίτησε από το Γαλλικό Γυμνάσιο Σεν Μισέλ το 1975 και από το Τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης το 1980.

Έγραψε το πρώτο του διήγημα το 1975 και μετά το 1984 δημοσίευσε άρθρα του σε πολλά έντυπα. Το πρώτο βιβλίο του «Ζακ Μπρελ: Ένας μοναχικός άνθρωπος», εκδόθηκε το 1986 και είναι η μυθιστορηματική βιογραφία του σπουδαίου γάλλου τροβαδούρου, βασισμένη στην πανεπιστημιακή διατριβή του.

Από το λογοτεχνικό του έργο ξεχωρίζουν οι συλλογές διηγημάτων «Να μην μπορείς να πας σε μία πόλη» (1990), «Η κυρία Φλωρίδη δεν θα επιστρέψει» (1991) και «Οι έρωτες της μιας πρότασης» (2016), καθώς και τα μυθιστορήματα «Η ωραιότερή μας ιστορία αγάπης» (1992) και «Η Ιστανμπούλ ήταν ένα παραμύθι» (1999).

Στην Ελλάδα, ο Μάριο Λεβί έγινε γνωστός με το μυθιστόρημά του «Η Ιστανμπούλ ήταν ένα παραμύθι» (1999), που εκδόθηκε το 2013 από τις εκδόσεις Ωκεανίδα. Πρόκειται για την ιστορία τριών γενεών μιας εβραϊκής οικογένειας, στην οποία παρακολουθούμε και τον μετασχηματισμό της Πόλης, μέσα από τις περιγραφές των παλαιών γειτονιών της, συλλέγοντας μύθους, εικόνες από τα παλιά και σκηνές που χρονικά εκτείνονται από το 1920 έως τη δεκαετία του 1980.

Ο Λεβί εργάστηκε επίσης ως καθηγητής Γαλλικών και δημιουργικής γραφής, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και διαφημιστής.

Ο Μάριο Λεβί πέθανε στις 31 Ιανουαρίου 2024 στην Κωνsταντινούπολη, σε ηλικία 66 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ