Λεωνίδας Παπαγεωργίου: Ο εθνικός ευεργέτης που «έχτισε» το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»

Λεωνίδας Παπαγεωργίου (1932 – 2021)
Λεωνίδας Παπαγεωργίου (1932 – 2021)

Ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους παγκοσμίως επιχειρηματίες στο χώρο της γουνοποιίας και με τη δημιουργία του Ιδρύματος Παπαγεωργίου αναδείχτηκε σε εθνικό ευεργέτη (Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης).

Ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1932 στη Σιάτιστα. Αναγκάστηκε να εργαστεί από μικρή ηλικία μαζί με τα δύο του αδέλφια, Νικόλαο και Απόστολο, όταν οι Γερμανοί το 1943 εκτέλεσαν τον πατέρα τους.

Μετά τον πόλεμο ξενιτεύτηκε στις ΗΠΑ, όπου διέμεινε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Στη συνέχεια μετανάστευσε στη Φραγκφούρτη της Γερμανίας, αναπτύσσοντας τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες της οικογένειας. Η ενασχόλησή του με την κατασκευή και εμπορία γούνας, σε συνεργασία με τα αδέλφια του, τους ανέδειξε σε έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους παγκοσμίως στο χώρο της γουνοποιίας.

Στη γερμανική μεγαλούπολη, ο Λεωνίδας Παπαγωργίου ανήγειρε με αποκλειστικά δικές του δαπάνες τον ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Παρότι ζούσε μόνιμα στη Φραγκφούρτη, βοηθούσε με κάθε τρόπο τη γενέτειρά του, Σιάτιστα. Έκανε δωρεές για την κατασκευή και συντήρηση του Γυμνασίου και Λυκείου και για την ανακατασκευή των εκκλησιών «Άγιος Δημήτριος» και «Προφήτης Ηλίας» στην ιστορική πόλη της Σιάτιστας. Χορηγούσε υποτροφίες σε οικονομικά αδύναμους μαθητές του Δήμου Βοΐου, για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των πανεπιστημιακών τους σπουδών.

Μαζί με τον αδελφό του Νικόλαο Παπαγεωργίου συνέστησαν το Ίδρυμα Παπαγεωργίου το 1990 και με δωρεές τους που ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια δολάρια το 1993 αποφάσισαν να κατασκευάσουν το νοσοκομείο που φέρει το όνομά τους στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης και θεωρείται ένα από τα σύγχρονα της Ελλάδας.

Για το πολυσχιδές φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του αναγορεύτηκε σε μεγάλο εθνικό ευεργέτη από το ελληνικό κράτος, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον δήμο Βοΐου, τη Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης και από πλήθος άλλους φορείς και συλλόγους.

Ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου πέθανε στις 7 Νοεμβρίου 2021, σε ηλικία 89 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ