Η Γιουστίνε Ζίγκεμουντ (Justine Siegemund) ήταν γερμανίδα μαία, που τόλμησε ν’ αμφισβητήσει τις πατριαρχικές συμπεριφορές του 17ο αιώνα κι έγραψε το πρώτο βιβλίο για τη μαιευτική από την οπτική γωνία της γυναίκας.
Στις 28 Μαρτίου 1690, το Πανεπιστήμιο της Φραγκφούρτης του Όντερ πιστοποίησε το βιβλίο της «Η Μαία της Αυλής» («Die Chur-Brandenburgische Hoff-Wehe-Mutter») ως επίσημο ιατρικό εγχειρίδιο. Σε μια εποχή που λίγες γυναίκες είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση, η Γιουστίνε Ζίγκεμουντ έγινε η πρώτη γυναίκα που δημοσίευσε ένα σημαντικό ιατρικό κείμενο στα γερμανικά.
Η Γιουστίνε Ζίγκεμουντ (Ντίτριχ το πατρικό της) γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1636 στο Ρόνστοκ της Κάτω Σιλεσίας, περιοχή που ανήκει σήμερα στην Πολωνία. Ως νεαρή γυναίκα, είχε μία πρόπτωση μήτρας που οι ανενημέρωτες μαίες της εποχής της διέγνωσαν εσφαλμένα ως εγκυμοσύνη. Αυτή η απογοητευτική εμπειρία στάθηκε η αιτία να γίνει μαία με σκοπό να βελτιώσει τη μαιευτική εκπαίδευση.
Μετά τη μαθητεία της, ξεκίνησε να εργάζεται ως μαία, προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες σε μη προνομιούχες γυναίκες. Σύντομα έγινε γνωστή για την ικανότητά της να καθοδηγεί με ασφάλεια τις γυναίκες σε δύσκολες γέννες, με αποτέλεσμα η φήμη της να εξαπλωθεί σε όλο τον γερμανικό κόσμο.
Το 1683 αποδέχτηκε την επίσημη θέση της Μαίας της Πόλης του Λίγκνιτς και αργότερα έγινε η Μαία της Αυλής στο Βερολίνο, όπου ξεγέννησε παιδιά της βασιλικής οικογένειας. Τότε ήταν που έγραψε και δημοσίευσε το βιβλίο «Η Μαία της Αυλής», με το οποίο όχι μόνο άφησε το αποτύπωμά της στην ιστορία της ιατρικής, αλλά και βελτίωσε σημαντικά την υγεία της μητέρας και του βρέφους στη Γερμανία.
Μέχρι τότε, οι Γερμανίδες μαίες μετέδιδαν σε μεγάλο βαθμό τις γνώσεις τους μέσω της προφορικής παράδοσης. Δεν υπήρχε τυποποιημένος τρόπος τεκμηρίωσης των ασφαλών πρακτικών του τοκετού. Το βιβλίο της ήταν το πρώτο που πρόσφερε έναν ολοκληρωμένο οδηγό για τον τοκετό στη Γερμανία.
Η Γιουστίνε Ζίγκεμουντ πέθανε στο Βερολίνο στις 10 Νοεμβρίου 1705, σε ηλικία 68 ετών.