Τόμας Ναστ: Ο δημιουργός του σύγχρονου Αϊ Βασίλη

Τόμας Ναστ (1840 – 1902)
Τόμας Ναστ (1840 – 1902)

Ο γερμανικής καταγωγής αμερικανός γελοιογράφος και σκιτσογράφος Τόμας Ναστ (Thomas Nast) θεωρείται ο πατέρας της αμερικάνικης γελοιογραφίας. Στον υπόλοιπο κόσμο μνημονεύεται από την εικόνα του Αϊ Βασίλη/Σάντα Κλάους, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Ο Τόμας Ναστ γεννήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1840 στην πόλη Λαντάου που τότε ανήκε στη Βαυαρία και σήμερα στο γερμανικό κρατίδιο της Ρηνανίας - Παλατινάτου. Στα έξι του εγκαταστάθηκε με τη μητέρα του στη Νέα Υόρκη και αργότερα παρακολούθησε μαθήματα στην Εθνική Ακαδημία Σχεδίου της Νέας Υόρκης.

Τα πρώτα σκίτσα σε μεγάλα περιοδικά

Στα 15 του βρήκε δουλειά ως σκιτσογράφος στο εικονογραφημένο περιοδικό «Illustrated Newspaper» του εικονογράφου και εκδότη Φρανκ Λέσλι. Το 1859 άρχισε να συνεισφέρει σκίτσα του στο ειδησεογραφικό περιοδικό «Harper’s Weekly». Τον επόμενο χρόνο δέχτηκε μία πρόταση από το ειδησεογραφικό περιοδικό «New York Illustrated News» και πήγε στην Ευρώπη για να καλύψει με τα σκίτσα του την εκεί πολιτική επικαιρότητα και κυρίως τον αγώνα του ιταλού επαναστάτη Τζουζέπε Γκαριμπάλντι για την ενοποίηση της χώρας του.

Το πρώτο σκίτσο του Σάντα Κλάους από τον Τόμας Ναστ που δημοσιεύτηκε στο «Harper's Weekly» (1863)Όταν ξέσπασε ο Αμερικάνικος Εμφύλιος Πόλεμος το 1861, ο Ναστ επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με τα σκίτσα του στο «Harper’s Weekly» υποστήριζε την ενότητα των ΗΠΑ, στηλίτευε τη δουλεία που επικρατούσε στις περιοχές που έλεγχαν οι Νότιοι και γελοιοποιούσε τους Βόρειους που ήταν αντίθετοι στον πόλεμο. Τέτοια ήταν η δύναμη των σκίτσων του, που ο αμερικανός πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν αποκάλεσε τον Ναστ «τον καλύτερο στρατολόγο μας».

Τα σκίτσα του Ναστ που ξεσκέπασαν την διαφθορά στο Δημοκρατικό Κόμμα

Στα τέλη της δεκαετίας του 1860 με τις γελοιογραφίες του συνεισέφερε στη διάλυση μιας ομάδας διεφθαρμένων στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος με επικεφαλής τον βουλευτή και επιχειρηματία Γουίλιαμ Τουίντ, που λεηλατούσαν τον δημόσιο ταμείο της Νέας Υόρκης.

Ο Ναστ, εκτός από τις πολιτικές γελοιογραφίες του, σχεδίασε τα σύμβολα των δύο μεγάλων κομμάτων των ΗΠΑ: τον ελέφαντα για τους Ρεπουμπλικάνους, τους οποίους υποστήριζε και τον γάιδαρο για τους Δημοκρατικούς.

Απο το πενάκι του ο παχουλός Άϊ Βασίλης/Σάντα Κλάους

Υπήρξε ο πρώτος καλλιτέχνης που σχεδίασε τον Άϊ Βασίλη/Σάντα Κλάους ως ένα παχουλό, γελαστό και με άσπρη γενειάδα γέρο, που φορά μια κόκκινη κάπα και μοιράζει δώρα στα παιδιά. Την εικόνα αυτή του Άϊ Βασίλη/Σάντα Κλάους καθιέρωσε παγκοσμίως μέσα από τις διαφημιστικές της καμπάνιες η Κόκα-Κόλα τα χρόνια του Μεσοπολέμου.

Ο Τόμας Ναστ άφησε το «Harper's Weekly» το 1886 για να ιδρύσει το δικό του περιοδικό «Nast's Weekly», το οποίο υποστήριζε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Δεν πήγε καλά κυκλοφοριακά κι έκλεισε ύστερα από επτά μήνες.

Στις αρχές του 1902 ο αμερικανός πρόεδρος Θίοντορ Ρούσβελτ τον διόρισε γενικό πρόξενο στο Γκουαγιακίλ του Ισημερινού. Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του αρρώστησε και πέθανε στο Γκουαγιακίλ στις 7 Δεκεμβρίου 1902, σε ηλικία 62 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ