Μουσταφά Ελ-Αμπαντί

Μουσταφά Ελ-Αμπαντί (1928 – 2017)
Μουσταφά Ελ-Αμπαντί (1928 – 2017)

Εξέχων Αιγύπτιος ιστορικός και καθηγητής ελληνορωμαϊκών σπουδών.Ο Μουσταφά Ελ-Αμπαντί εμπνεύστηκε τη δημιουργία της δεύτερης Μεγάλης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Ο Μουσταφά Ελ-Αμπαντί γεννήθηκε στο Κάιρο στις 10 Οκτωβρίου 1928. Ο πατέρας του Αμπντέλ Χαμίντ Ελ-Αμπαντί ήταν ο ιδρυτής και ο πρώτος πρύτανης του Κολεγίου Γραμμάτων και Τεχνών του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας. Σε ηλικία 22 ετών, ο Μουσταφα αποφοίτησε με άριστα από το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας και η αιγυπτιακή κυβέρνηση του χορήγησε υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Ο Ελ-Αμπάντι σπούδασε κοντά σε διακεκριμένους ιστορικούς και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην αρχαία ιστορία.

Μετά την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών του σπουδών, επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας, όπου εργάστηκε ως λέκτορας και αργότερα ως καθηγητής ελληνορωμαϊκών σπουδών. Ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, την πρώτη παγκόσμια βιβλιοθήκη που χτίστηκε στην αρχαία Αίγυπτο και περιείχε περίπου μισό εκατομμύριο βιβλία από διάφορες χώρες και γλώσσες.

Ο Ελ-Αμπάντι έγινε αυθεντία στο θέμα κι έδωσε διαλέξεις για τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας σε όλο τον κόσμο. Τεκμηρίωσε τα ευρήματά του και την έρευνά του στο βραβευμένο από τους κριτικούς βιβλίο του «Life and Fate of the Ancient Library of Alexandria» («Η ζωή και η μοίρα της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας»).

Στις διαλέξεις του μιλούσε συχνά για τη δημιουργία μιας σύγχρονης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Τελικά, το 1986, έπεισε την αιγυπτιακή κυβέρνηση και την UNESCO να υποστηρίξουν το σχέδιό του και ύστερα από 16 χρόνια, η δεύτερη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας άνοιξε τις πύλες της το 2002. Η επταώροφη βιβλιοθήκη φιλοξενεί periss;otera από οκτώ εκατομμύρια βιβλία, τέσσερα μουσεία κι ένα πλανητάριο. Λειτουργεί επίσης ως ερευνητικό ινστιτούτο που είναι ανοιχτό στο κοινό.

Ο Μουσταφά Ελ-Αμπαντί υπηρέτησε ως πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας της Αλεξάνδρειας κι έλαβε το Τάγμα του Νείλου, την υψηλότερη διάκριση της Αιγύπτου. Απεβίωσε στην Αλεξάνδρεια στις 13 Φεβρουαρίου 2017, σε ηλικία 88 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ