Λουσιέν Κλεργκ: Ο φωτογράφος των τσιγγάνων

Λουσιέν Κλεργκ (1934 – 2014)
Λουσιέν Κλεργκ (1934 – 2014)

Ο Λουσιέν Κλεργκ (Lucien Clergue) ήταν γάλλος φωτογράφος, γνωστός για το έργο του με θέμα τη ζωή των τσιγγάνων. Οι φωτογραφίες του εκτίθενται σε μεγάλα μουσεία της Γαλλία και του κόσμου.

Ο Λουσιέν Κλεργκ γεννήθηκε στην πόλη Αρλ της Νότιας Γαλλίας στις 14 Αυγούστου 1934. Στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν ένας άκεφος έφηβος. Το σπίτι του είχε καταστραφεί σε αεροπορικό βομβαρδισμό και η μητέρα του – ο άνθρωπος που στα 13 του τού έδωσε την πρώτη φωτογραφική μηχανή του – είχε πεθάνει πρόωρα.

Η φωτογραφική μαρτυρία των τσιγγάνων της Νοτιας Γαλλίας

Οι Τσιγγάνοι που ζούσαν στη Νότια Γαλλία του άλλαξαν τη ζωή. Το τραγούδι και η μουσική τους του έδωσαν το έναυσμα για να χτίσει μία όμορφη φωτογραφική μαρτυρία της καθημερινότητάς τους, των φεστιβάλ και των πανηγυριών τους. Τον δέχτηκαν σαν δικό τους άνθρωπο, έγινε μάνατζερ του διάσημου κιθαριστή Μανίτας ντε Πλάτα, τον έστειλε σε συναυλίες ακόμη και τόσο μακριά όσο η Νέα Υόρκη.

Οι φωτογραφίες του ενέπνευσαν τον πολυπράγμονα φίλο του Ζαν Κοκτώ να πει για τους Τσιγγάνους: «Τραγουδούν, χορεύουν, σχηματίζουν έναν κύκλο που κανείς δεν μπορεί να διαπεράσει, εκτός κι αν έχει το ίδιο αβαρές αίμα που ρέει στις φλέβες τους».

Το ετήσιο φεστιβάλ φωτογραφίας «Rencontres d’Arles»

Το 1970, μαζί με τον συγγραφέα Μισέλ Τουρνιέ και τον ιστορικό Ζαν-Μορίς Ρουκέτ, ίδρυσαν το ετήσιο φεστιβάλ φωτογραφίας «Rencontres d’Arles» («Συναντήσεις στην Αρλ»), ένα από τα σημαντικότερα του είδους παγκοσμίως.

Ο Λουσιέν Κλεργκ πέθανε στη πόλη Νιμ της Νότιας Γαλλίας στις 15 Νοεμβρίου 2014, σε ηλικία 80 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ