Ρόναλντ Γουέιν

Ο αμερικανός επιχειρηματίας Ρόναλντ Γουέιν υπήρξε ένας εκ των συνιδρυτών της Apple, μαζί με τον Στίβεν Τζομπς και τον Στίβεν Βόζνιακ. Δεν άντεξε πάνω από 12 μέρες και αποχώρησε από την νέα εταιρεία αντί ευτελούς τιμήματος, χάνοντας την ευκαιρία να είναι σήμερα δισεκατομμυριούχος.

Ο Ρόναλντ Γουέιν γεννήθηκε στο Κλίβελαντ του Οχάιο στις 17 Μαΐου 1934. Σπούδασε βιομηχανικό σχέδιο και ξεκίνησε την επιχειρηματική του καριέρα ως έμπορος «κουλοχέρηδων». Γρήγορα κατάλαβε ότι δεν ήταν προορισμένος για έμπορος, αλλά για μηχανικός.

Δουλεύοντας για την Atari,γνωρίστηκε με τους νεώτερους συναδέλφους του Στιβ Τζομπς και Στιβ Βόζνιακ. Ύστερα από σειρά συζητήσεων για τους υπολογιστές, ο Τζομπς έριξε την ιδέα να ιδρύσουν μια εταιρεία, στην οποία ο Τζομπς και ο Βόζνιακ θα είχαν από 45% και ο Γουέιν με το υπόλοιπο 10% θα ενεργούσε ως διαμεσολαβητής στις ενδεχόμενες διαφορές των άλλων δύο. Ο Γουέιν έγραψε το συμφωνητικό και η εταιρεία πήρε σάρκα και οστά την 1η Απριλίου 1976 με την ονομασία Apple Computer Company. O Γουέιν σχεδίασε το πρώτο λογότυπο της νέας εταιρείας (μια σκηνή που απεικονίζει τον Νεύτωνα κάτω από μια μηλιά) και έγραψε το εγχειρίδιο του πρώτου προϊόντός της, του προσωπικού υπολογιστή Apple I.

Η νέα εταιρεία αναλάμβανε αρκετά ρίσκα σε μια περίοδο που οι προσωπικοί υπολογιστές ήταν στα πρώτα τους βήματα. Έχοντας ο ίδιος μια επιχειρηματική αποτυχία και περιουσία ικανή να διεκδικηθεί από τους πιστωτές της σε ενδεχόμενη αθέτηση των υποχρέωσεών της (οι νεαροί Τζομπς και Βόζνιακ ευθύνονταν για τα χρέη, αλλά η προσωπική τους περιουσία ήταν αμελητέα) έκανε δεύτερες σκέψεις και αποφάσισε να αποχωρήσει από την Apple στις 12 Απριλίου 1976 πουλώντας το μερίδιό του στους δύο συνεταίρους του αντί 800 δολαρίων.

«Ήταν η κατάλληλη επιχειρηματική κίνηση την δεδομένη στιγμή» είχε απαντήσει σε μια του συνέντευξη , όταν ρωτήθηκε εάν η απόφασή του ήταν κοντόφθαλμη,ενώ σε μια άλλη του συνέντευξη είχε απαντήσει με φιλοσοφική διάθεση: «Δεν μετανιώνω ποτέ για την απόφασή μου ούτε για μια στιγμή. Αν είχα μείνει μαζί τους στην Apple, μάλλον θα είχα καταλήξει ο πλουσιότερος άντρας στο νεκροταφείο». Πάντως θα πρέπει να μετάνιωσε, όταν στις αρχές της δεκαετίας του 90 πούλησε το πρωτότυπο του συμφωνητικού ίδρυσης της Apple αντί 500 δολ., ενώ ο νέος κάτοχός του το μεταπώλησε αργότερα αντί 1,6 εκατ. δολαρίων.

Μετά την αποχώρησή του από την Apple, ο Ρόναλντ Γουέιν εργάστηκε ως υπάλληλος σε εταιρείες νέων τεχνολογιών και σε ένα σχετικό φορέα του αμερικανικού δημοσίου. Το επόμενο επιχειρηματικό βήμα ήταν οι πωλήσεις γραμματοσήμων και σπανίων νομισμάτων με τις οποίες έκλεισε την επαγγελματική του σταδιοδρομία.

Ο Ρόναλντ Γουέιν ζει σε ένα τροχόσπιστο στην Νεβάδα και συχνά παίζει «φρουτάκια» στα καζίνο της περιοχής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ