Ειρήνη Κονιτοπουλου - Λεγάκη: Το «Αηδόνι του Αιγαίου»

Ειρήνη Κονιτοπουλου - Λεγάκη (1931 – 2022)
Ειρήνη Κονιτοπουλου - Λεγάκη (1931 – 2022)

Η Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες μορφές του δημοτικού τραγουδιού και κυρίως του νησιώτικου (κυκλαδίτικου) παραδοσιακού τραγουδιού. «Αηδόνι του Αιγαίου» και «Κυρά του Αιγαίου» ήταν κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που της αποδόθηκαν.

Η Ειρήνη Κονιτοπούλου γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1931 στην Κεραμωτή της Νάξου και καταγόταν από μουσική οικογένεια. Ήταν κόρη του βιολιστή Μιχάλη Κονιτόπουλου και της Μαρίας Φυρογένη, ο αδελφός της οποίας Δημήτρης Φυρογένης ήταν γνωστός λαουτιέρης. Από τα 11 παιδιά της οικογένειας, επέζησαν τα πέντε, η Ειρήνη, ο Γιώργος, ο Κώστας, η Αγγελική και ο Βαγγέλης.

Το 1951 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και το 1955 παντρεύτηκε τον Στέλιο Λεγάκη, με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά. Μαζί με τον αδελφό της Γιώργο Κονιτόπουλο και την κόρη της Ελένη Λεγάκη χάραξαν μία σημαντική πορεία στο χώρο του παραδοσιακού και του κυκλαδίτικου τραγουδιού.

Έγινε ιδιαίτερα γνωστή από τη συμμετοχή της στα καλοκαιρινά λαϊκά πανηγύρια και τις εμφανίσεις της σε κέντρα διασκέδασης, αλλά και από τη συνεργασία της με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (νυν Ελληνική Ραδιοφωνία) επί Σίμωνος Καρά.

Από το 1955 εμφανίστηκε στη δισκογραφία και ηχογράφησε όλα τα γνωστά της τραγούδια («Αρμενάκι», «Έλα να πάμε σένα μέρος», «Στον Αρτεμώνα», «Ας τραγουδήσω κι ας χαρώ», «Αμοριανό», «Σάλα γιάλα», «Να σ’ αγαπώ ίντα ‘θελα». κ.α) σε δικούς της δίσκους και σε συλλογές. Εκτός από τις πολυάριθμες εμφανίσεις της στην Ελλάδα, έδωσε αρκετές συναυλίες σε χώρες όπου διαβιούσε η ελληνική ομογένεια.

Η Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη πέθανε στις 28 Μαρτίου 2022 στην Αθήνα, σε ηλικία 91 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ