Αντώνης Καλογιάννης

Αντώνης Καλογιάννης (1940 – 2021)
Αντώνης Καλογιάννης (1940 – 2021)

Ο Αντώνης Καλογιάννης ήταν σπουδαίος έλληνας τραγουδιστής. με βαθιά, ζεστή και εκφραστική φωνή. Με μακρόχρονη καριέρα, διακρίθηκε τόσο στο έντεχνο και πολιτικό, όσο και στο ελαφρολαϊκό ερωτικό τραγούδι.

Ο Αντώνης Καλογιάννης γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1940 στην Καισαριανή. Υπήρξε ανακάλυψη του Μίκη Θεοδωράκη στα μέσα της δεκαετίας του ‘60, ενώ εργαζόταν ως τσαγκάρης. Το 1966 συμμετείχε στις συναυλίες του κορυφαίου έλληνα συνθέτη εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων (Σοβιετική Ένωση).

1967: Στο εξωτερικό με την Μαρία Φαραντούρη

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών του 1967 έφυγε στο εξωτερικό με τη Μαρία Φαραντούρη και δημιούργησε λαϊκή ορχήστρα, με την οποία έδωσαν συναυλίες που είχαν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, συμβάλλοντας έτσι στον αγώνα κατά της Χούντας. Μετά την αποφυλάκιση του Μίκη Θεοδωράκη θα δώσουν μαζί περισσότερες από 500 συναυλίες σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, κάνοντας γνωστή την πολιτική κατάσταση που επικρατούσε τότε στην Ελλάδα.

Το 1972 ο Αντώνης Καλογιάννης επέστρεψε στην Ελλάδα και άρχισε να τραγουδά σε αρκετές μπουάτ στην Πλάκα. Ξεχωριστές στιγμές στην καριέρα του είναι η συμμετοχή του στους δίσκους του Μίκη Θεοδωράκη «Πνευματικό Εμβατήριο» σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού, «Κατάσταση Πολιορκίας» (1970) και «Ήλιος και Χρόνος / Επιφάνεια Αβέρωφ» (1975).

Μίκης Θεοδωράκης, Μαρία Φαραντούρη, Πέτρος Πανδής, Μανώλης Μητσιάς, Αντώνης Καλογιάννης, Γιώργος Θεοδωράκης στη συναυλία που δόθηκε στο Στάδιο Καραϊσκάκη μετά την πτώση της χούνταςΣτροφή στο ελαφρολαϊκό με τον δίσκο «Τα Σημερινά»

Η δεκαετία του ‘80, ξεκίνησε με τον δίσκο των Μίμη Πλέσσα και Δημήτρη Χριστοδούλου «Τραγούδια της γειτονιάς», που μάλλον έκλεισε την προηγούμενη δεκαετία. Με τον επόμενο δίσκο του «Τα Σημερινά» (1981), ο Αντώνης Καλογιάννης έκανε τη στροφή του στο ελαφρολαϊκό τραγούδι, στο οποίο και καθιερώθηκε ως ένας, ερωτικός πλέον, τραγουδιστής. Ο δίσκος των Σπύρου Παπαβασιλείου και Λάκη Τεάζη έγινε «χρυσός» (50.000 πωλήσεις) και σηματοδότησε την πιο εμπορική δεκαετία της καριέρας του Αντώνη Καλογιάννη με τη μεγάλη επιτυχία «Όμορφή μου Κατερίνα».

Η πιο μεγάλη επιτυχία του και οι σπουδαίες συνεργασίες της 40χρονης καριέρας του

Ακολούθησε άλλη μία μεγάλη επιτυχία, «Η Αννούλα του χιονιά» (1984), σε μουσική Μάριου Τόκα και στίχους Σαράντη Αλιβιζάτου. Μετά τις μεγάλες αυτές επιτυχίες, η δισκογραφία του Αντώνη Καλογιάννη συνεχίστηκε έως και το 1997, οπότε κυκλοφόρησε ο τελευταίος προσωπικός του δίσκος «Ιστορίες Αγγέλων».

Το μακρύ ταξίδι του Αντώνη Καλογιάννη στο ελληνικό τραγούδι ξεπερνά τα 40 χρόνια. Εκτός από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μίμη Πλέσσα και τον Μάριο Τόκα, συνεργάστηκε και με άλλους σημαντικούς έλληνες συνθέτες, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος («Μάτια βουρκωμένα»), ο Δήμος Μούτσης («Στο παράθυρό σου αγνατεύοντας», «Τράβα την κουρτίνα σου»), ο Σταύρος Κουγιουμτζής («Μικραίνει ο κόσμος»), ο Αργύρης Κουνάδης («Do you like the Greece», «Όρτσα τα πανιά») και ο Ηλίας Ανδριόπουλος («Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες»), ενώ τραγούδησε στίχους κορυφαίων ελλήνων ποιητών και στιχουργών, όπως των Γιάννη Ρίτσου, Γιώργου Σεφέρη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Τάσου Λειβαδίτη, Δημήτρη Χριστοδούλου και Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Ο Αντώνης Καλογιάννης πέθανε στις 11 Φεβρουαρίου 2021 στην Αθήνα, σε ηλικία 80 ετών. Από τον γάμο του με την Ελένη είχε αποκτήσει δύο παιδιά (ένα αγόρι κι ένα κορίτσι).

Δισκογραφία

Κάτι φταίει
Τα πρώτα μου τραγούδια
Ερωτικά
Συνοικισμός Α [1972]
Για μια σταγόνα αλάτι [1973]
Τα λιοτρόπια [1974]
Τι ώρα νά ‘ναι
Τραγούδια Μ. Θεοδωράκη
Γράμματα στο Μακρυγιάννη [1979]
Τα σημερινά [1981]
Μικραίνει ο κόσμος [1983]
Μικρά Ερωτικά [1984]
Και που λες Ευτυχία [1985]
Επικίνδυνα παιχνίδια [1990]
Σε ανύποπτο χρόνο [1991]
Αντίθετη Πορεία [1993]
Ιστορίες αγγέλων [1997]

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ