Μαρία Καλουτά

Η Μαρία Καλουτά με την αδελφή της Άννα, γνωστές ως «Τα Καλουτάκια»

Η Μαρία Καλουτά ήταν ελληνίδα ηθοποιός, που διέπρεψε στο ελληνικό μουσικό θέατρο (επιθεώρηση), όπως και η πιο γνωστή αδελφή της Άννα Καλουτά.

Η Μαρία (Μαρίκα) Καλουτά ήταν κόρη του Συριανού ηθοποιού Στέφανου Καλουτά και της συζύγου του Κατίνας Γερακούλη, με καταγωγή από τη Μάνη. Γεννήθηκε το 1916 στο Αγρίνιο, όπου έτυχε να δίνει παραστάσεις ο θίασος στον οποίο συμμετείχε ο πατέρας της.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της στο θέατρο σε παιδική ηλικία, το 1926, αποτελώντας μαζί με την αδελφή της Αννα, το περίφημο δίδυμο «Τα Καλουτάκια». Οι δύο αδελφές συνέχισαν την καλλιτεχνική τους πορεία μαζί για 40 χρόνια. Στη δεκαετία του ‘30, «Τα Καλουτάκια» εμφανίζονταν στο θίασο του Αττίκ, καταπλήσσοντας τη θεατρόφιλη Αθήνα της εποχής.

Η Μαρία Καλουτά πήρε μέρος σε θεατρικές περιοδείες σε ολόκληρο τον κόσμο μαζί με την αδελφή της Άννα. Κατά τη διάρκεια των συχνών επισκέψεών τους στην Αίγυπτο, γύρισαν τις κινηματογραφικές κωμωδίες «Δόκτωρ Επαμεινώνδας» (1938), «Όταν ο σύζυγος ταξιδεύη» (1939) και «Καπετάν Σκορπιός» (1943), τις οποίες σκηνοθέτησε ο εβραίος Τόγκο Μιζράχι. Η Μαρία και η Άννα Καλουτά συμμετείχαν στην ταινία του Νίκου Τσιφόρου «Τσιγγάνικο Αίμα» (1956), που αποτελεί μεταφορά της ομώνυμης οπερέτας του Θεόφραστου Σακελλαρίδη.

Το 1967 η Μαρία Καλουτά παντρεύτηκε τον δικηγόρο και νομικό σύμβουλο του Δήμου Αθηναίων Δημήτρη Κωνσταντόπουλο και αποφάσισε να εγκαταλείψει για πάντα το θεατρικό σανίδι. «Εγώ ήμουνα πάντα ερωτευμένη με τη ζωή, ενώ η Άννα με το θέατρο» έλεγε.

Η Μαρία Καλουτά άφησε την τελευταία της πνοή στις 29 Οκτωβρίου 2006 στο Αττικό Θεραπευτήριο, όπου νοσηλευόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κηδεία της έγινε την επομένη δημοσία δαπάνη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ