Δημήτριος Τσόκρης

Δημήτριος Τσόκρης (1796 – 1875)
Δημήτριος Τσόκρης (1796 – 1875)

Ο Δημήτριος Τσόκρης (απαντάται και ως Τσώκρης ή Τζόκρης) ήταν οπλαρχηγός του ‘21 και πολιτικός από το Άργος, με μεγάλη επιρροή στην περιοχή της Αργολίδας. Υπήρξε πιστός φίλος των Κολοκοτρωναίων και ηγετικό στέλεχος του Ρωσικού Κόμματος.

Ο Δημήτριος Τσόκρης γεννήθηκε στο Άργος το 1796 και αρχικά ασχολήθηκε με το εμπόριο. Από την Κωνσταντινούπολη, όπου βρισκόταν τις παραμονές του Αγώνα για εμπορικές υποθέσεις, κατήλθε στην Πελοπόννησο μόλις κηρύχθηκε η Επανάσταση κι εντάχθηκε με σώμα αγωνιστών από το Άργος στις δυνάμεις του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Με τον Στάϊκο Σταϊκόπουλο και τον Νικηταρά πολέμησε στην πολύμηνη πολιορκία του Ναυπλίου το 1821 και διακρίθηκε στις επιχειρήσεις εναντίον του Δράμαλη το καλοκαίρι του 1822.

Στις εμφύλιες συρράξεις του 1824 - 1825 έλαβε μέρος στο πλευρό του Κολοκοτρώνη και τραυματίστηκε στο Κούτσι (Τίρυνθα) στις 9 Μαΐου 1824, όταν οι άνδρες του δέχτηκαν επίθεση από το στρατιωτικό σώμα του Μακρυγιάννη. Τραυματίστηκε εκ νέου μετά τις εργασίες της Γ’ Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας, όταν δέχτηκε επίθεση από άνδρες του Θεοδωράκη Γρίβα στις 30 Μαΐου 1827, υπερασπιζόμενος τον Κολοκοτρώνη.

Κατά την εισβολή του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο αγωνίστηκε με ηρωισμό. Τον Ιούνιο του 1825 με εντολή του Κολοκοτρώνη ανέλαβε να πυρπολήσει την Τριπολιτσά, προς την οποία κατευθυνόταν ο αιγυπτιακός στρατός και να διασώσει τους κατοίκους της. Ο Τσόκρης βρήκε την πόλη έρημη και δεν έχασε την ευκαιρία να λεηλατήσει τα άδεια σπίτια.

Κατά την Καποδιστριακή περίοδο υποστήριξε την πολιτική του Κυβερνήτη, ο οποίος τον εκτιμούσε ιδιαίτερα και διέμενε στο σπίτι του, όταν επισκεπτόταν το Άργος. Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια ορίστηκε πρόεδρος του έκτακτου στρατοδικείου που καταδίκασε σε θάνατο τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη.

Στις 3 Ιανουαρίου 1833, γάλλοι στρατιώτες στο Άργος δέχτηκαν επίθεση από δικούς του άνδρες και του Κριεζώτη στο Άργος, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει αιματοχυσία, με 300 αμάχους Έλληνες νεκρούς και 40 Γάλλους. Το 1834 έλαβε μέρος στην εξέγερση της Μάνης εναντίον της Αντιβασιλείας και φυλακίστηκε για μικρό διάστημα. Αργότερα όμως αποκαταστάθηκε και υπηρέτησε στη Βασιλική Φάλαγγα, στην οποία είχαν ενταχθεί αγωνιστές της Επανάστασης.

Διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο κατά την αντιοθωνική επανάσταση του Ναυπλίου (Φεβρουάριος 1862) και εξαιρέθηκε από την αμνηστία που χορήγησε ο Όθων στους επαναστάτες στις 8 Μαρτίου 1862. Φυλακίστηκε στην Ακροναυπλία και τον Απρίλιο διέφυγε στην Ευρώπη με το γαλλικό πλοίο «Πελεκάν». Μετά την έξωση του Όθωνος γύρισε στην Ελλάδα και το 1864 έγινε υπασπιστής του Γεωργίου Α'.

Ο Δημήτριος Τσόκρης χρημάτισε πληρεξούσιος του Άργους σε Εθνοσυνελεύσεις και επανειλλημένα βουλευτής. Πέθανε στην Αθήνα στις 3 Απριλίου 1875, σε ηλικία 79 ετών και κηδεύτηκε στο Άργος. Από τον γάμο του με τη Μαριγώ Ιατρού απέκτησε εννέα παιδιά (έξι αγόρια και τρία κορίτσια).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ