Χ. Φ. Λάβκραφτ: Ο μετρ της γοτθικής λογοτεχνίας

Χ. Φ. Λάβκραφτ (1890 – 1937)
Χ. Φ. Λάβκραφτ (1890 – 1937)

Ο Χ. Φ. Λάβκραφτ (H. P. Lovecraft) ήταν αμερικανός συγγραφέας του φανταστικού και του μακάβριου. Θεωρείται από τους μετρ της γοτθικής λογοτεχνίας τον 20ο αιώνα και από τους άξιους διαδόχους του Έντγκαρ Άλαν Πόε. Άρχισε να γίνεται γνωστός μετά το θάνατό του και αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους φίλους της λογοτεχνίας του φανταστικού, κυρίως για το μύθο του Κθούλου, μιας κοσμικής οντότητας – κράμα χταποδιού, δράκου και ανθρώπου – που ενέπνευσε μεταξύ άλλων συγκροτήματα του χέβι-μέταλ, όπως οι Metallica («Dream No More», «The Call of Ktulu», «The Thing That Should Not Be») και οι Cradle of Filth («Cthulhu Dawn»).

Ο Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου 1890 στο Πρόβιντενς της πολιτείας Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ. Ενδιαφέρθηκε για την επιστήμη από την παιδική του ηλικία, αλλά η κακή κατάσταση της υγείας του δεν του επέτρεψε να πραγματοποιήσει ανώτερες σπουδές. Κέρδιζε τα προς το ζην γράφοντας για άλλους και κάνοντας διορθώσεις. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην απομόνωση και τη φτώχεια και αναγνωρίστηκε ως συγγραφέας μετά το θάνατό του.

Οι περισσότερες από τις ιστορίες του, στη μορφή της νουβέλας και του διηγήματος, άρχισαν να δημοσιεύονται στο περιοδικό «Weird Tales» από το 1923 και μετά. Η διαστρέβλωση του χώρου και του χρόνου είναι το θέμα των αφηγημάτων του με βάση τον μύθο του Κθούλου (Cthulhu), ο οποίος αναφέρεται σε φρικιαστικά όντα εξωγήινης προέλευσης, που αναμετρώνται με καθημερινούς ανθρώπους της Νέας Αγγλίας. Οι γνώσεις της ιστορίας και της γεωγραφίας της Νέας Αγγλίας και οι παρεμβολές μιας περίτεχνης πρωτότυπης μυθολογίας προσδίδουν στα έργα του μία αληθοφάνεια απίστευτη για έργα με επινοημένο μύθο. Η κριτική χαρακτηρίζει τον Λάβκραφτ μετρ της ποιητικής γλώσσας και αναγνωρίζει ότι πέτυχε ασυνήθιστα υψηλά λογοτεχνικά στάνταρ για το είδος της λογοτεχνίας του φανταστικού.

Τα πιο γνωστά έργα του, που κυκλοφορούν και στα ελληνικά, είναι: «Το κάλεσμα του Κθούλου» («The Call of Cthulu», 1926), «Η περίπτωση του Τσαρλς Ντέξτερ Γουόρντ» («The Case of Charles Dexter Ward», 1927), «Στα βουνά της τρέλας» («At the Mountains of Madness», 1931) και «Ο Ίσκιος πάνω από το Ίνσμουθ» («The Shadow over Innsmouth», 1931).

Ο Χ. Φ. Λάβκραφτ πέθανε στις 15 Μαρτίου 1937 στο Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ, σε ηλικία 46 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ