Θεόδωρος Αλκαίος

Πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά

Ο Θεόδωρος Αλκαίος ήταν αγωνιστής του ‘21, ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας. Θεωρείται ένας από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού θεάτρου.

Ο Θεόδωρος Μεϊμάρογλου, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1780. Το 1818 συνεργάστηκε στο Βουκουρέστι με κύκλους της Φιλικής Εταιρείας για την ίδρυση ελληνικού θεάτρου, στο όποιο πρωτα­γωνιστούσε ο ίδιος, η σύζυγός του Μαριγώ (1790-1865) και ο αδελφός του Κωνσταντίνος (1787-1833).

Με το πρώτο σάλπισμα του Αγώνα, ο Θεόδωρος Αλκαίος κατήλθε στην επαναστατημένη Ελλάδα και υπηρέτησε ως «γραμματικός» του Ψαριανού ναυάρχου Νικολή Αποστό­λη. Κατά την καταστροφή των Ψαρών το 1824 πληγώθηκε και με δυσκολία κατόρθωσε να σωθεί. Πήρε μέρος σε διάφορες πολεμικές επιχειρήσεις, καθώς και στην εκστρατεία του Φαβιέρου κατά της Χίου το 1827, όπου πληγώθηκε για δεύτερη φορά.

Οι θεατρικές παραστάσεις στη Σύρο

Το 1828, μετά την άφιξη του Καποδίστρια, συνέστησε το πρώτο υποτυπώδες μετεπαναστατικό θέατρο στη Σύρο, το οποίο λειτούργησε για μικρό χρονικό διάστημα. Εκεί παίχτηκαν τα έμμετρα δραματικά του έργα «Η άλωσις των Ψαρών», «Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη» και «Πιττακός ο Μυτιληναίος», καθώς και έργα των Μολιέρου, Ρακίνα κ.ά.

Το1830 κατατάχθηκε στον τακτικό στρατό και το 1832 υπηρέτησε ως ταγματάρχης στο σώμα του Νικόλαου Κριεζώτη.

Ο Θεόδωρος Αλκαίος εκτελέστηκε από τους Γάλλους κατά τη μεγάλη σφαγή του Άργους, στις 4 Ιανουαρίου 1833, όταν συνεπλάκησαν γάλλοι στρατιώτες με έλληνες ατάκτους. Θύμα του αιματηρού επεισοδίου με τους 300 νεκρούς Έλληνες και τους 40 Γάλλους, υπήρξε και ο αδελφός του Κωνσταντίνος Αλκαίος.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ