Μαρία Μοσχολιού

Η Μαρία Μοσχολιού ήταν ελληνίδα ηθοποιός, η οποία είχε μετάσχει στις περισσότερες τελετές αφής Ολυμπιακής Φλόγας ως Πρωθιέρεια.

Η Μαρία Μοσχολιού γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε τη δραματική τέχνη στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, το οποίο στη συνέχεια υπηρέτησε ως ηθοποιός από το 1954 έως το 1995, συμμετέχοντας σε 34 παραστάσεις αρχαίου δράματος και σύγχρονου ρεπερτορίου.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε μόνο σε τρεις ταινίες: στα βουκολικά δράματα «Μαρία Πενταγιώτισσα» (1957) και «Γερακίνα» (1958) και στο αρχαίο δράμα «Ηλέκτρα» (1962), κινηματογράφηση της παράστασης του Εθνικού Θεάτρου που δόθηκε το καλοκαίρι του 1961 στην Επίδαυρο.

Η Μαρία Μοσχολιού ήταν περισσότερο γνωστή ως Πρωθιέρεια στις τελετές αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού (1968), του Μονάχου (1972), του Μόντρεαλ (1976) και της Μόσχας (1980). Για την προσφορά της στη διάδοση του Ολυμπιακού Ιδεώδους τής είχε απονεμηθεί το μετάλλιο του Δήμου Αθηναίων.

Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της, πριν από πολλά χρόνια, έλεγε: «Είναι απίστευτο το συναίσθημα να “δημιουργείς” το Ολυμπιακό Φως. Είναι απίστευτο στη συνέχεια να βλέπεις τι συμβαίνει στις χώρες, όπου ταξιδεύει η Ολυμπιακή Φλόγα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την υποδοχή που έγινε στο Μεξικό το 1968, όταν η Φλόγα περνούσε σε δρόμους στρωμένους από λουλούδια. Το 1972, για το Μόναχο, βρέθηκα στα σύνορα Αυστρίας - Γερμανίας, επίσης στην υποδοχή της φλόγας, όπου πραγματοποιήθηκαν απίστευτα όμορφες τελετές. Στο Μόντρεαλ το 1976 η Φλόγα έφθασε με ακτίνες λέιζερ και θυμάμαι που ο πρωθυπουργός Πιερ Τριντό στην ομιλία του είπε ότι αν οι αρχαίοι Έλληνες μπορούσαν να δουν αυτή την αστραπιαία μετάδοση της Φλόγας τότε θα έλεγαν πως έγινε με τη παρέμβαση των θεών». Οι Καναδοί της χάρισαν μία επίχρυση Ολυμπιακή δάδα και μία μεγάλη σημαία των αγώνων.

Η Μαρία Μοσχολιού πέθανε στις 25 Νοεμβρίου 2020.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ