Μπενουά Μάντελμπροτ

Μπενουά Μάντελμπροτ (1924 – 2010)
Μπενουά Μάντελμπροτ (1924 – 2010)

Ο Μπενουά Μάντελμπροτ (Benoît Mandelbrot) ήταν γαλλοπολωνολιθουανικής καταγωγής αμερικανός μαθηματικός, πατέρας της Μορφοκλασματικής Γεωμετρίας (Fractal Geometry). Η ιδιαίτερη αυτή γεωμετρία που επινόησε χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των φυσικών φαινομένων που θεωρούνταν ως μη μετρήσιμα, όπως τα σύννεφα ή οι ακτογραμμές.

Ο Μπενουά Μάντελμπροτ γεννήθηκε στη Βαρσοβία στις 20 Νοεμβρίου 1924, σε μία εβραϊκή οικογένεια λιθουανικής καταγωγής. Για να γλιτώσει από τη ναζιστική απειλή κατέφυγε στη Γαλλία με την οικογένειά του και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εργάστηκε για δεκαετίες στην εταιρεία IBM, προτού τελικά δεχθεί θέση καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.

Ο ιδιοφυής μαθηματικός επινόησε τον όρο «fractal» («μορφόκλασμα» ή «φράκταλ» στα ελληνικά) για να περιγράψει μία κατηγορία μαθηματικών αντικειμένων με ακανόνιστα περιγράμματα, τα οποία μιμούνται τα ακανόνιστα σχήματα που απαντώνται στη φύση. Κάθε φράκταλ είναι ένα γεωμετρικό σχήμα που μπορεί να χωριστεί σε κομμάτια, το καθένα από τα οποία είναι μία μικρή εκδοχή ολόκληρου του σχήματος. Οι ανακαλύψεις του εφαρμόζονται σε τομείς όπως η γεωλογία, η ιατρική, η αστρονομία, η μηχανολογία, η μετεωρολογία, καθώς και τα οικονομικά και η ανατομία.

Ο Μπενουά Μάντελμπροτ πέθανε στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης από καρκίνο του παγκρέατος στις 14 Οκτωβρίου 2010, σε ηλικία 85 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ