Αγία Θεσσαλονίκη

Η Αγία Θεσσαλονίκη υπήρξε μάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται κάθε χρόνο στις 7 Νοεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το βαπτιστικό όνομα Θεσσαλονίκη.

Η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τους συναξαριστές, ήταν κόρη του Κλέωνα, ενός πλούσιου εθνικού της Αμφίπολης, ο οποίος παράλληλα ήταν και ιερέας στον ειδωλολατρικό ναό της περιοχής. Η πίστη της στον Χριστό και η άρνησή της να αλλαξοπιστήσει προκάλεσε την απάνθρωπη αντίδραση του πατέρας της, ο οποίος διέταξε τέσσερις άνδρες να τη γυμνώσουν και να τη μαστιγώσουν. Βαρύτατα τραυματισμένη, η Θεσσαλονίκη εξορίστηκε από τον τοπικό ηγεμόνα Θορύβιο και παρέδωσε το πνεύμα της δοξάζοντας τον Κύριο.

Δύο συντοπίτες της, ο Αύκτος και ο Ταυρίων, που φαίνεται ότι παρακολούθησαν το μαρτύριο της Θεσσαλονίκης, κατηγόρησαν ως βάρβαρο τον Κλέωνα. Αυτός τους διέβαλε ως Χριστιανούς στον Θορύβιο, ο οποίος διέταξε να βασανιστούν. Παρά το λιθοβολισμός τους, τη ρίψη τους σε φλογισμένο καμίνι, την προσπάθεια πνιγμού τους σε παρακείμενη λίμνη και την εκτόξευση βελών εναντίον τους, ο Αύκτος και ο Ταυρίων παρέμειναν αβλαβείς με τη μεσολάβηση της θείας Χάριτος, όπως αναφέρουν οι συναξαριστές. Τότε, ο Θορύβιος διέταξε να τους αποκεφαλίσουν κι έτσι ο Αύκτος και ο Ταυρίων συνεορτάζονται με τη Θεσσαλονίκη ως μάρτυρες της πίστης από την Εκκλησία.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ