Μάικλ Φελπς

O Μάικλ Φελπς φορώντας και τα 23 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλιά του.

Ο Μάικλ Φελπς είναι αμερικανός παλαίμαχος κολυμβητής, που θεωρείται ο κορυφαίος αθλητής όλων των εποχών στην αγωνιστική κολύμβηση, έχοντας κατακτήσει 28 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, από τα οποία τα 23 χρυσά. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (2008) έγινε ο πρώτος αθλητής που κέρδισε οκτώ χρυσά μετάλλια σε μία διοργάνωση. Αμέτρητα είναι τα μετάλλια που έχει κερδίσει σε παγκόσμια, παναμερικανικά και εθνικά πρωταθλήματα, όπως και τα παγκόσμια ρεκόρ που έχει καταρρίψει.

Ο Μάικλ Φρεντ Φελπς ο 2ος (Michael Fred Phelps II), όπως είναι το πλήρες ονοματεπώνυμό του, γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου 1985 στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Μεγάλωσε σε οικογένεια κολυμβητών και σε ηλικία επτά ετών ξεκίνησε την αγωνιστική κολύμβηση στο σωματείο της γενέτειράς του Aquatic Club.

Τα πρώτα ρεκόρ και μετάλλια

Το 2000 συμμετείχε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και τερμάτισε πέμπτος στην πεταλούδα των 200 μέτρων στο Σίδνεϊ. Το 2001 έγινε ο νεότερος κάτοχος παγκοσμίου ρεκόρ, όταν σε ηλικία 15 ετών πέτυχε 1’ 54’’ 92 στα 200 μέτρα πεταλούδας, που ήταν και το αγαπημένο του αγώνισμα. Την ίδια χρονιά κέρδισε τον πρώτο του διεθνή τίτλο στα 200 μέτρα πεταλούδας με παγκόσμιο ρεκόρ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας.

Τον επόμενο χρόνο κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια στους Παναμερικανικούς Αγώνες Κολύμβησης (200 και 400 μέτρα μικτής ατομικής και σκυταλοδρομία 4Χ100 μ. ελευθέρας) και το 2003 κατέρριψε πέντε παγκόσμια ρεκόρ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης, κατακτώντας τέσσερα χρυσά μετάλλια.

Ο Μάικλ Φελπς στους Ολυμπιακούς Αγώνες της ΑθήναςΣτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 άρχισε η ξέφρενη πορεία του προς την κορυφή της αγωνιστικής κολύμβησης. Κατέκτησε έξι χρυσά μετάλλια (200 και 400 μέτρα μικτής ατομικής, 100 και 200 μέτρα πεταλούδας, 4×200 μέτρα ελευθέρας και 4×100 μέτρα μικτής ομαδικής) και δύο χάλκινα μετάλλια (200 μέτρα ελευθέρας και 4×100 μέτρα ελευθέρας), ενώ συνολικά κατέρριψε πέντε ολυμπιακά και παγκόσμια ρεκόρ. Τα τέσσερα χρυσά του στα ατομικά αγωνίσματα ισοφάρισαν το ρεκόρ ενός άλλου μεγάλου της κολύμβησης, του συμπατριώτη του Μαρκ Σπιτς, από τους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1972.

Ο Φελπς συνέχισε να κυριαρχεί και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2007 στη Μελβούρνη κέρδισε επτά χρυσά μετάλλια (200 και 400 μέτρα μικτής ατομικής, 100 και 200 μέτρα πεταλούδας, 200 μέτρα ελευθέρας και τις σκυταλοδρομίες 4×100 μέτρα και 4×200 μέτρα ελευθέρας), ενώ κατέρριψε πέντε παγκόσμια ρεκόρ. Με τα επτά χρυσά στη Μελβούρνη, ο Φελπς ισοφάρισε το ρεκόρ του Σπιτς με τις περισσότερες νίκες σε μία μεγάλη διεθνή διοργάνωση.

“Έσπασε” το ρεκόρ του Σπιτς με 8 χρυσά μετάλλια στο Πεκίνο

Ο Μάικλ Φελπς πήγε στο Πεκίνο το 2008 με τις δάφνες της Αθήνας και με στόχο να σπάσει το ρεκόρ του Σπιτς με τα επτά χρυσά μετάλλια σε μία διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων. Και τα κατάφερε, καθώς κατέκτησε οκτώ χρυσά μετάλλια (200 και 400 μέτρα μικτής ατομικής, 4×100 ελευθέρας, 200 μέτρα ελευθέρας, 100 και 200 μέτρα πεταλούδας, 4×200 μέτρα ελευθέρας και 4×100 μικτής ομαδικής). Όλα τα χρυσά μετάλλια συνοδεύτηκαν από παγκόσμια ρεκόρ, εκτός από τα 100 μέτρα πεταλούδας. Τον επόμενο χρόνο, στο Παγκόσμιο της Ρώμης, πρόσθεσε ακόμη πέντε χρυσά στη συλλογή του (100 και 200 μέτρα πεταλούδα, 4×100 μέτρα και 4×200 μέτρα ελευθέρας και 4×100 μέτρα μικτής ομαδικής) κι ένα ασημένιο στα 200 μέτρα ελευθέρας.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, ο Φελπς είχε μία απογοητευτική αρχή, καθώς δεν κατόρθωσε να κατακτήσει μετάλλιο στα 400 μέτρα μικτής ατομικής. Ωστόσο, στη συνέχεια κέρδισε ασημένια μετάλλια στα 4×100 μέτρα ελευθέρας και στα 200 μέτρα πεταλούδας κι ένα χρυσό μετάλλιο στα 4×200 μέτρα ελευθέρας, το 19ο της καριέρας του, με το οποίο κατέρριψε το ρεκόρ της σοβιετικής γυμνάστριας Λαρίσας Λατίνινα, με 18 μετάλλια από τους Ολυμπιακούς του Τόκιο (1964). Ο Φελπς επικράτησε επίσης στα 200 μέτρα μικτής ατομικής κι έγινε ο πρώτος κολυμβητής που κέρδισε το ίδιο αγώνισμα σε τρεις συνεχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αργότερα κέρδισε τα 100 μέτρα πεταλούδας για τρίτη συνεχόμενη φορά και τα 4×100 μικτής ομαδικής.

Μάικλ Φελπς εναντίον Τσαντ Λε Κλος στους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016Αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, ο Φελπς αποσύρθηκε από τις πισίνες, αλλά τον Απρίλιο του 2014 ανακοίνωσε την επάνοδό του στην αγωνιστική δράση. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους όμως τιμωρήθηκε με εξάμηνο αποκλεισμό από την Κολυμβητική Ομοσπονδία των ΗΠΑ, επειδή βρέθηκε να οδηγεί σε κατάσταση μέθης, κάτι που είχε συμβεί και το 2004.

Ο Φελπς έδωσε κανονικά το παρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 και ήταν ο σημαιοφόρος της αμερικανικής αποστολής στην τελετή έναρξης. Ήταν οι πέμπτοι Ολυμπιακοί για τον σπουδαίο κολυμβητή, που πρόσθεσε τέσσερα ακόμη χρυσά στη συλλογή του (200 μέτρα μικτής ατομικής, 4×100 μέτρα ελευθέρας, 4×100 μέτρα ελευθέρας και 4×200 μέτρα ελευθέρας) κι ένα ασημένιο στα 100 μέτρα πεταλούδας.

Η “κόντρα” με τον Τσαντ Λε Κλος

Την προσοχή, όμως, των φίλων της κολύμβησης τράβηξε ο τελικός των 200 μέτρων πεταλούδας, όπου ο Φελπς αναμετρήθηκε με τον νοτιοαφρικανό Τσαντ Λε Κλος, ο οποίος τον είχε νικήσει στο Λονδίνο με διαφορά πέντε εκατοστών του δευτερολέπτου. Οι δυο τους δεν είχαν ιδιαίτερα καλές σχέσεις και συχνά όλα αυτά τα χρόνια πετούσαν «καρφιά» ο ένας για τον άλλο.

Πριν από το κάλεσμα του αφέτη, οι κάμερες έπιασαν τον Λε Κλος να προθερμαίνεται μπροστά από τον Φελπς, ο οποίος του έριξε ένα παγωμένο βλέμμα που έγινε αμέσως «μιμίδιο» στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στον αγώνα ο Φελπς πήρε τη ρεβάνς, νικώντας τον αντίπαλό του με διαφορά τεσσάρων εκατοστών του δευτερολέπτου και πανηγύρισε έξαλλα λες και ήταν το πρώτο του χρυσό και όχι το 23ο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η αποχώρηση

Αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς του Ρίο, ο Φελπς ανακοίνωσε ότι αποχωρεί οριστικά από την αγωνιστική δράση και ότι θα αφιερώσει το χρόνο του στο ίδρυμα, που είχε ιδρύσει το 2008 με τα χρήματα που λάμβανε από τους χορηγούς του. Το Ίδρυμα Μάικλ Φελπς είναι αφιερωμένο στη διδασκαλία της ασφάλειας στο νερό και στον υγιεινό και αθλητικό τρόπο ζωής. Στις 13 Ιουνίου 2016, δύο μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών του Ρίο, παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Νικόλ Τζόνσον (Μις Καλιφόρνια 2010), με την οποία έχει αποκτήσει τρία παιδιά.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ