Αντρέ Γκορζ

Αντρέ Γκορζ (1923 – 2007)
Αντρέ Γκορζ (1923 – 2007)

O Γάλλοαυστριακός φιλόσοφος και δημοσιογράφος Αντρέ Γκορζ υπήρξε ένας από τους βασικούς θεωρητικούς της Νέας Αριστεράς τις δεκαετίες του εξήντα και εβδομήντα, καθώς και ένας εκ των ιδρυτών του εβδομαδιαίου περιοδικού «La Nouvel Observateur» («Ο Νέος Παρατηρητής»), ενός εντύπου με σοσιαλδημοκρατική οπτική και κυκλοφορία γύρω στα 500.000 τεύχη στις αρχές του αιώνα μας.

Ο Γκέρχαρτ Χιρς, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στην Βιέννη στις 9 Φεβρουαρίου 1923 από εβραίο πατέρα και καθολική μητέρα. Με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μετανάστευσε στην Ελβετία και στην συνέχεια στην Γαλλία, όπου υιοθέτησε το όνομα Αντρέ Γκορζ.

Ο Γκορζ αρχικά υπήρξε οπαδός του υπαρξιστικού ρεύματος του μαρξισμού που πρέσβευε ο Ζαν Πολ Σαρτρ και μετά τον Μάη του 68 της πολιτικής οικολογίας.

Στην Ελλάδα έγινε γνωστός στις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα με το βιβλίο του «Αντίο Προλεταριάτο» (εκδόσεις «Νέα Σκέψη»), όπου ασκούσε κριτική στον επίσημο Μαρξισμό για την λατρεία του προλεταριάτου. Ο Γκορζ θεωρούσε, ότι οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν τη δομή της απασχόλησης μέσα στην κοινωνία και το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε μια κοινωνική διαίρεση μεταξύ μιας αριστοκρατίας καλοπληρωμένων εργατών και μιας αυξανόμενης μάζας ανέργων.

Το 2006, εξέδωσε το βιβλίο «Γράμμα στη Ντ. : Ιστορία ενός έρωτα» (εκδόσεις Ποταμός), στο οποίο εξέφραζε την αγάπη του προς την γυναίκα του Ντορίν. Ήταν μια ερωτική εξομολόγηση και μια προαναγγελία θανάτου. Έγραφε μεταξύ άλλων: «Σε λίγο καιρό θα γίνεις 82 χρόνων. Εχεις κοντύνει έξι εκατοστά, έχεις μείνει 45 κιλά και είσαι πάντα όμορφη, χαριτωμένη και ποθητή. Είμαστε 58 χρόνια μαζί και σ' αγαπώ περισσότερο από ποτέ... Μαζί σου ήμουν... ξένος απέναντι στον ίδιο μου τον εαυτό... Ήσουν το συμπλήρωμα του απραγματοποίητου πραγματικού».

Ένα χρόνο αργότερα, στις 24 Σεπτεμβρίου 2007, ο Αντρέ Γκορζ αυτοκτόνησε μαζί με την Ντορίν στο σπίτι τους στο Βοσνόν της βόρειας Γαλλίας, καθώς είχαν συμφωνήσει να μην επιζήσει ο ένας του άλλου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ