Ρουτ Πφάου

Ρουτ Πφάου (1929 – 2017)
Ρουτ Πφάου (1929 – 2017)

Η γερμανίδα γιατρός και μοναχή Ρουτ Πφάου, η επονομαζόμενη «μητέρα Τερέζα του Πακιστάν», αφιέρωσε την ζωή της στην εξάλειψη της λέπρας στο Πακιστάν, σώζοντας αμέτρητες ανθρώπινες ζωές.

Γεννημένη στις 9 Σεπτεμβρίου 1929 στην Λειψία της Γερμανίας, μετακόμισε με την οικογένειά της στο δυτικό τμήμα της χώρας, όταν οι Σοβιετικοί κατέλαβαν το ανατολικό τμήμα (Ανατολική Γερμανία), μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την δεκαετία του 50 σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς και την ίδια περίοδο μεταστράφηκε από τον Λουθηρανικό Προτεσταντισμό στο δόγμα της Καθολικής Εκκλησίας.

Το 1958 αποφάσισε να γίνει καλόγρια, ύστερα από μια συνάντησή της με ένα επιζώντα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και εντάχθηκε στην Αδελφότητα των Θυγατέρων της Καρδιάς της Μαρίας, ένα θρησκευτικό τάγμα της Καθολικής Εκκλησίας.

Το 1960 αποφάσισε να αφιερώσει το υπόλοιπο της ζωής στους κατοίκους του Πακιστάν, που εκείνη την εποχή μαστιζόταν από την λέπρα. Μια τυχαία επίσκεψή της σε κλινική λεπρών στο Καράτσι της ενδυνάμωσε την πίστη ότι θα πρέπει να αγωνιστεί για την εξάλειψη αυτής της μάστιγας «Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι οι άνθρωποι μπορούσαν να ζήσουν υπό τέτοιες συνθήκες», είχε πει φέρνοντας στο νου της τις πρώτες εντυπώσεις της για μια πακιστανική αποικία λεπρών.

Γνωστή και ως ασθένεια του Χάνσεν, η λέπρα προκαλείται από μια βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί στις μέρες μας να προληφθεί και να θεραπευθεί, αλλά παλαιότερα η ασθένεια ήταν ανίατη και προκαλούσε στιγματισμό και εξοστρακισμό στους πάσχοντες, λόγω της παραμόρφωσης του προσώπου τους.

Η γερμανίδα γιατρός και μοναχή συγκέντρωσε κεφάλαια για την ανακαίνιση της κλινικής, δημιουργώντας ένα δίκτυο 150 σύγχρονων ιατρικών κέντρων για την λέπρα, συμπεριλαμβανομένων μονάδων φυσιοθεραπείας, εργαστηρίων για την κατασκευή τεχνητών άκρων και σπιτιών για τους πάσχοντες. Το 1965 ξεκίνησε μαθήματα για παιδιά που έπασχαν από λέπρα και άρχισε να εκπαιδεύει τους Πακιστανούς στην καταπολέμηση του στίγματος που συνδέεται με την ασθένεια.

Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε το 1996, ότι η λέπρα είναι υπό έλεγχο στο Πακιστάν - νωρίτερα από τις περισσότερες άλλες ασιατικές χώρες. Κατά την διάρκεια της ζωής της έλαβε πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία για τις υπηρεσίες της προς την ανθρωπότητα.

Η Ρουτ Πφάου, που είχε λάβει την Πακιστανική υπηκοότητα, άφησε την τελευταία της πνοή στις 10 Αυγούστου 2017, σε νοσοκομείο του Καράτσι, σε ηλικία 87 ετών. Κηδεύτηκε με ιδιαίτερες τιμές και ενταφιάστηκε στο χριστιανικό νεκροταφείο του Καράτσι.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ