Ρενέ Φαβαλόρο: Ο καρδιοχειρουργός που πραγματοποίησε την πρώτη επέμβαση bypass

Ρενέ Φαβαλόρο (1923 – 2000)
Ρενέ Φαβαλόρο (1923 – 2000)

Ο Αργεντίνος καρδιοχειρουργός Ρενέ Φαβαλόρο (René Favaloro) υπήρξε από τους πρωτοπόρους στη χειρουργική της παράκαμψης της στεφανιαίας αρτηρίας, γνωστής ως bypass.

Γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1923 στην πόλη Λα Πλάτα, πρωτεύουσα της επαρχίας του Μπουένος Άιρες. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Λα Πλάτα και αρχικά διορίστηκε αγροτικός ιατρός σε μία απομεμακρυσμένη περιοχή της Αργεντινής. Διακρίθηκε για το έργο που επιτέλεσε, ανεβάζοντας κατά πολύ το επίπεδο των ιατρικών υπηρεσιών.

Με την προτροπή του καθηγητή του στο πανεπιστήμιο Χοσέ Μαρία Μαϊνέτι, μετέβη στης ΗΠΑ για να μετεκπαιδευτεί στην καρδιοχειρουργική, στην ονομαστή «Κλινική του Κλίβελαντ» («Cleveland Clinic»). Εκεί, στις 9 Μαΐου 1967, ο δρ Φαβαλόρο πραγματοποίησε την πρώτη επέμβαση στεφανιαίας παράκαμψης, λαμβάνοντας ένα μήκος φλέβας από το πόδι ασθενούς και μεταμοσχεύοντάς το στη στεφανιαία αρτηρία του, επιτρέποντας στο αίμα να τρέχει κανονικά γύρω από το μπλοκαρισμένο τμήμα.

Χάρη σ’ αυτή τη μέθοδο, ο αριθμός των θανάτων από καρδιακές παθήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκε αυτομάτως κατά 50%. Η επέμβαση θεωρείται ως ένα από τα σπουδαιότερα ιατρικά επιτεύγματα του 20ου αιώνα και κάθε χρόνο σώζει χιλιάδες ζωές σε όλο τον κόσμο.

Το 1971 ο δρ Φαβαλόρο επέστρεψε στην Αργεντινή για να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις και την τεράστια πείρα του στην πατρίδα του. Με τη βοήθεια της Cleveland Clinic δημιούργησε το «Ίδρυμα Φαβαλόρο» («Fundación Favaloro») και άρχισε να εκπαιδεύει γιατρούς απ' όλη την Λατινική Αμερική στην καρδιοχειρουργική και να πραγματοποιεί επεμβάσεις.

Η μεγάλη οικονομική κρίση που έπληξε την Αργεντινή στα τέλη του περασμένου αιώνα δεν άφησε ανέγγιχτο το Ίδρυμα Φαβαλόρο. Τα χρέη του αυξήθηκαν δραματικά και σε μία προσπάθεια να διασώσει το δημιούργημά του ο δρ Φαβαλόρο απευθύνθηκε στον πρόεδρο της χώρας, Φερνάντο ντε λα Ρούα, για οικονομική βοήθεια.

Δεν έλαβε καμία απάντηση και στις 29 Ιουλίου του 2000 έθεσε τέρμα στη ζωή με μια σφαίρα στο στήθος. Στην επιστολή που άφησε διεκτραγωδούσε τη μεγάλης κλίμακας διαφθορά που επικρατούσε στο χώρο της υγείας, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του «Δον Κιχώτη».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ