Χουάν ντε λα Θιέρβα: Ο εφευρέτης του αυτόγυρου

Χουάν ντε λα Θιέρβα (1895 – 1936)
Χουάν ντε λα Θιέρβα (1895 – 1936)

Ο Ισπανός πολιτικός μηχανικός Χουάν ντε λα Θιέρβα ι Κορδονίου, όπως ήταν το πλήρες ονοματεπώνυμό του, υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους της αεροπλοΐας. Είναι ο εφευρέτης του αυτόγυρου, ενός αεροσκάφους στο οποίο η άντωση εξασφαλίζεται από στροφείο ελεύθερης περιστροφής και το οποίο αποτέλεσε τον πρόδρομο του ελικοπτέρου.

Γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1895 στη Μούρθια της νοτιοανατολικής Ισπανίας και το ενδιαφέρον του για την αεροπορία εκδηλώθηκε από την εφηβική ηλικία. Μολονότι σπούδασε πολιτικός μηχανικός, από το 1912 έως το 1919 σχεδίαζε και κατασκεύαζε ανεμόπτερα και αεροπλάνα.

Η συντριβή, το 1919, του τρικινητήριου αεροπλάνου του τόν ώθησε στην ανάπτυξη του αυτόγυρου ως ευσταθέστερης μορφής αεροσκάφους. Το 1923, στο Χετάφε της Μαδρίτης, πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχή πτήση του με αυτόγυρο και το 1925 πήγε στην Αγγλία για να συνεχίσει την εργασία του.

Αυτόγυρα του τύπου του Θιέρβα χρησιμοποιήθηκαν ευρύτατα στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιαπωνία, στην Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε αντικαταστάθηκαν από τα ελικόπτερα. Το 1934 πέτυχε με το αυτόγυρό του την πρώτη κατακόρυφη απογείωση.

Κατά την διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου (1936-1939), τάχθηκε με το πλευρό των Εθνικιστών και βοήθησε στα πρώτα του στάδια με τις γνώσεις του τις δυνάμεις του στρατηγού Φράνκο.

Ο Χουάν ντε λα Θιέρβα σκοτώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1936 σε αεροπορικό δυστύχημα, στο αεροδρόμιο Κρόιντον του Λονδίνου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ