Βιρτζίνια Άπγκαρ

Η δρ Βιρτζίνια Άπγκαρ
Η δρ Βιρτζίνια Άπγκαρ

Η αμερικανίδα ιατρός Βιρτζίνια Άπγκαρ είναι γνωστή για την ομώνυμη κλίμακα που μετρά την γενική κατάσταση της υγείας του νεογέννητου («Apgar Score»).

Γεννημένη στο Γουέστφιλντ της Νέας Υερσέης στις 7 Ιουνίου 1909, σπούδασε αρχικά ζωολογία και στην συνέχεια ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Οι καθηγητές της τήν απέτρεψαν να γίνει χειρούργος, όπως επιθυμούσε η ίδια, λόγω του φύλου της, και έτσι στράφηκε στην αναισθησιολογία. Διακρίθηκε για το ερευνητικό της έργο τόσο στην ειδικότητά της όσο και στην τερατολογία, με αποτέλεσμα να γίνει η πρώτη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Παγκόσμια φήμη κέρδισε με την κλίμακα που εισηγήθηκε («Apgar Score») για την αξιολόγηση της σωματικής κατάστασης ενός βρέφους κατά τη γέννησή του. Στην κλίμακα της δρος Άπγκαρ, εκτιμάται η καρδιακή συχνότητα, η αναπνοή, ο μυϊκός τόνος, η αντίδραση στα ερεθίσματα και το χρώμα του βρέφους, ένα λεπτό ύστερα από τη γέννηση και όλα τα ανωτέρω δεδομένα επανεκτιμώνται ύστερα από 5 λεπτά. Ο κάθε παράγοντας βαθμολογείται με 0, 1 ή 2 και ο μέγιστος συνολικός βαθμός είναι το 10. Από 7 έως 10, η κατάσταση της υγείας του νεογνού είναι καλή μέχρι τέλεια, από 4 έως 6, μέτρια και μικρότερη από 4, κακή.

Η Βιρτζίνια Άπγκαρ πέθανε στην Νέα Υόρκη, στις 7 Αυγούστου 1974, σε ηλικία 65 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ