Ζάο Κανγκμίν

Ζάο Κανγκμίν (1936 – 2018)
Ζάο Κανγκμίν (1936 – 2018)

Ο Ζάο Κανγκμίν ήταν κινέζος αρχαιολόγος, στον οποίο οφείλεται η ανακάλυψη και η αναστήλωση του διάσημου «Πήλινου Στρατού», τα αγάλματα των πολεμιστών από τερακότα που φιλοτεχνήθηκαν τον 3ο π.Χ. αιώνα.

Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1936 και το 1974 εργαζόταν ως αρχαιολόγος, όταν αγρότες της περιοχής Σιάν, προσπαθώντας να ανοίξουν ένα πηγάδι, ανακάλυψαν κάποια από τα πήλινα αγάλματα στις 29 Μαρτίου. Αμέσως ειδοποίησαν τον Κανγκμίν, που ήταν επιμελητής του τοπικού μουσείου, ο οποίος και ανέλαβε την ταυτοποίησή τους.

Ο κινέζος αρχαιολόγος ανακάλυψε ότι αυτά χρονολογούνται από την εποχή της Βασιλείας της δυναστείας Τσιν, ενώ στη συνέχεια ήταν ο πρώτος που πραγματοποίησε εκτεταμένες αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή που βρίσκεται στη βόρεια επαρχία Σαανσί της Κίνας. Οι 8.000 πολεμιστές από τερακότα που βρέθηκαν τελικά στην πόλη Σιάν, η οποία χτίσθηκε γύρω στο 250 π.Χ., είναι οι φύλακες του τάφου του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας Τσιν Σιχουάνγκ. Ο αυτοκράτορας που ενοποίησε την αχανή χώρα, πέθανε το 210 π.Χ.

Όπως έγραψε αργότερα σε άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2014 στην επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου του «Πήλινου Στρατού», όταν ενημερώθηκε για την ανακάλυψη των αγροτών, πήγε στην περιοχή μαζί με έναν ακόμη υπεύθυνο. «Ήμασταν τόσο ενθουσιασμένοι που ενώ πηγαίναμε με τα ποδήλατά μας είχαμε την εντύπωση ότι πετούσαμε», έγραψε χαρακτηριστικά.

Μόλις διαπίστωσε περί τίνος επρόκειτο, ο Ζάο κάλεσε τους αγρότες να βγάλουν τα σπασμένα κομμάτια των αγαλμάτων και να τα μεταφέρουν σε τρία φορτηγά, προκειμένου να τα πάνε στο μικρό τοπικό μουσείο. Εκεί ο Ζάο ξεκίνησε να συναρμολογεί τα αγάλματα από τα σπασμένα κομμάτια, μερικά εκ των οποίων είχαν το μέγεθος ενός νυχιού. «Ήταν το τέλος της Πολιτιστικής Επανάστασης, όμως κάποιοι ήταν ακόμα αντίθετοι στην αποκατάσταση των αρχαίων αντικειμένων. Έτσι, αποφασίσαμε να τα κρατήσουμε μυστικά», εξήγησε στο άρθρο του.

Το μυστικό όμως δεν μπόρεσε να κρατηθεί για καιρό κι έτσι οι αρχές μόλις έμαθαν για την ανακάλυψη έστειλαν μία μεγαλύτερη ομάδα αρχαιολόγων να δουλέψει μαζί του. Το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας, ωστόσο, παραδέχθηκε αργότερα ότι ο Ζάο ήταν εκείνος που «ξαναέχτισε» με απίστευτη προσοχή και λεπτομέρεια κομμάτι - κομμάτι το τάγμα των στρατιωτών, τους τοξότες, τους ηνίοχους, τις εκφράσεις στα πρόσωπά τους, τα κουστούμια, τα όπλα, ακόμα και το μοναδικό κούρεμα των μαλλιών.

Ο Ζάο Κανγκμίν πέθανε στις 16 Μαΐου 2018, σε ηλικία 81 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ