Αβραάμ Ορτέλιους

Ο φλαμανδός χαρτογράφος Άμπραχαμ Ορτέλιους
Ο φλαμανδός χαρτογράφος Άμπραχαμ Ορτέλιους

Ο Φλαμανδός Αβραάμ Ορτέλιους υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους της χαρτογραφίας. Το 1570 δημοσίευσε τον πρώτο σύγχρονο άτλαντα με τίτλο «Theatrum Orbis Terrarum» («Θέατρο του Κόσμου»). Για τη συνεισφορά του στη γεωγραφία και τη χαρτογραφία ονομάστηκε «Πτολεμαίος του 16ου αιώνα».

Ο Άμπραχαμ Βόρτελς, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα (το Ορτέλιους είναι η λατινική εκδοχή του επωνύμου του, όπως συνηθιζόταν στην εποχή του από τους μορφωμένους δυτικοευρωπαίους), γεννήθηκε στην Αμβέρσα στις 14 Απριλίου 1527 και αφού εκπαιδεύτηκε ως χαράκτης, ασχολήθηκε αρχικά με το εμπόριο βιβλίων, χαρτών και αρχαιοτήτων.

Το 1560 περίπου, υπό την επιρροή του συμπατριώτη του Γκεράρντους Μερκάτορ, ενός από τους θεμελιωτές της νεώτερης μαθηματικής γεωγραφίας και χαρτογραφίας, ο Ορτέλιους έδειξε ενδιαφέρον για τη χαρτογράφηση. Μέσα σε μία δεκαετία σχεδίασε παγκόσμιους χάρτες σε καρδιόσχημη προβολή (1564), χάρτες της Αιγύπτου (1565) και της Ασίας (1567).

Στις 20 Μαΐου 1570 εξέδωσε το μείζον έργο του, τον πρώτο σύγχρονο άτλαντα με τίτλο «Theatrum Orbis Terrarum» («Θέατρο του Κόσμου»). Περιείχε 70 χάρτες, που είχαν σχεδιαστεί από 87 αυθεντίες και ήταν χαραγμένοι σε ομοιόμορφο σχήμα. Επαυξάνοντας και συνεχίζοντας τις διαδοχικές εκδόσεις του μέχρι τα τέλη τού 1612, το έργο αυτό του Ορτέλιους ήταν ο δημοφιλέστερος άτλαντας στην εποχή του.

To 1575 διορίστηκε επίσημος γεωγράφος της βασιλικής Αυλής της Ισπανίας από το Φίλιππο Β' και ασχολήθηκε με τη συγκέντρωση μιας περίφημης συλλογής νομισμάτων, μεταλλίων και αρχαιοτήτων, ενώ δημοσίευσε μεγάλο αριθμό συγγραμμάτων.

Ο Αβραάμ Ορτέλιους πέθανε στην Αμβέρσα στις 28 Ιουνίου 1598, σε ηλικία 71 ετών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ