Αγία Ιερουσαλήμ

H Αγία Ιερουσαλήμ είναι μάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν το όνομα Ιερουσαλήμ.

Η Ιερουσαλήμ καταγόταν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και μετά το θάνατο του συζύγου της γύρισε πολλούς τόπους κηρύττοντας τον Χριστό και φθάνοντας μέχρι τη Ρώμη. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε με τα τρία παιδιά της - Σέκενδο, Σεκένδικο και Κήγορο - στην περιοχή της Βέροιας, όπου έγινε μοναχή.

Παράλληλα, ανέπτυξε και ιεραποστολική δράση, οδηγώντας πολλούς ειδωλολάτρες στη χριστιανική πίστη. Η δράση της αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη από τις ρωμαϊκές αρχές. Ύστερα από καταγγελία στον δούκα της Θεσσαλονίκης Κινδιανό, η Ιερουσαλήμ συνελήφθη και αποκεφαλίστηκε μεταξύ των ετών 276 – 282, επί αυτοκράτορος Μάρκου Αυρηλίου Πρόβου. Μαζί της μαρτύρησαν και τα τρία παιδιά της, ύστερα από φρικτά βασανιστήρια. Η κάρα της Αγίας Ιερουσαλήμ σώζεται στο ναό του Αγίου Αντωνίου Βέροιας.

Απολυτίκιο, Ήχος Α

Την σπουδήν σου τη κλήσει κατάλληλον, εργασαμένη φερώνυμε, την ομώνυμόν σου δόξαν εις κατοικίαν κεκλήρωσαι, Ιερουσαλήμ αθληφόρε, συν τοις τέκνοις Πανένδοξε. Όθεν προχέεις ιάματα και πρεσβεύεις υπέρ των ψυχών ημών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ