Μάρσαλ ΜακΛούαν

O Καναδός κοινωνιολόγος και θεωρητικός της επικοινωνίας Μάρσαλ ΜακΛούαν, είναι ένας από τους πρώτους επιστήμονες που αντιλήφθηκε τις καθοριστικές επιπτώσεις της τεχνολογίας στα μέσα μαζικής επικοινωνίας και στη διαμόρφωση της σύγχρονης κοινωνίας ευρύτερα.

Πασίγνωστος είναι ο αφορισμός του «Το Μέσο είναι το Μήνυμα», που συνοψίζει την επιστημονική άποψη για την επίδραση των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη διαμόρφωση του σύγχρονου ανθρώπου. Η κριτική του θεώρηση για το μετασχηματισμό της κοινωνίας του 20ού αιώνα, τον έκανε έναν από τους δημοφιλείς προφήτες της εποχής του.

Γεννήθηκε στην Αλμπέρτα του Καναδά στις 21 Ιουλίου 1911 και σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στα Πανεπιστήμια της Μανιτόμπα και του Κέμπριτζ. Στην συνέχεια ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα στα πανεπιστήμια του Γουϊνσκόνσιν και του Τορόντο. Από τις αρχές της δεκαετίας του πενήντα επικεντρώθηκε στην διδασκαλία της θεωρίας της επικοινωνίας.

Ο Μάρσαλ ΜακΛούαν θεωρούσε το έντυπο βιβλίο ως ένα θεσμό προορισμένο να εξαφανιστεί, ενώ προέβλεψε το ίντερνετ, τριάντα χρόνια πριν από την δημιουργία του. Δικός του είναι ο όρος «παγκόσμιο χωριό» , με το οποίο περιγράφει πως ο πλανήτης μετατρέπεται σε ένα χωριό, εξαιτίας της ηλεκτρονικής τεχνολογίας και της ταχύτατης διάχυσης της πληροφορίας.

Ο Μάρσαλ ΜακΛούαν πέθανε στο Τορόντο του Καναδά, στις 31 Δεκεμβρίου 1980, σε ηλικία 69 ετών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

 Αγία Αριάδνη

4 Αγία Αριάδνη

Μάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται στις 18 Σεπτεμβρίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία και την 1η Νοεμβρίου από την Καθολική Εκκλησία.

Κώστας Γεωργάκης

6 Κώστας Γεωργάκης

Φοιτητής της Γεωλογίας από την Κέρκυρα, που αυτοπυρπολήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1970 στη Γένοβα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας.Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ