Μίνως Κυριακού
1942 – 2017

Ο Μίνως (Μηνάς το βαπτιστικό του όνομα) Κυριακού υπήρξε επιχειρηματίας στον χώρο της ναυτιλίας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ιδρυτής του ομίλου Αντένα. Δραστηριοποιήθηκε και στον αθλητισμό, ως πρόεδρος του Πανελληνίου Γ.Σ (ΠΓΣ) και πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ).

Ο Μηνάς Κυριακού γεννήθηκε στις 31 Μαΐου 1942 στον Πόρο και καταγόταν από ναυτική οικογένεια του νησιού. Από νεαράς ηλικίας δραστηριοποιήθηκε στην ναυτιλία, κυρίως στον τομέα των τάνκερ και το 1965 δημιούργησε την «Athenian Tankers». Τ0 1976, ίδρυσε δύο εταιρείες εμπορίου πετρελαιοειδών, την Bacoil International και την Athenian Oil Trading.

Ευρύτερα γνωστός έγινε το 1989, όταν δημιούργησε το δεύτερο ιδιωτικό κανάλι στην Ελλάδα, τον Αντένα, που άρχισε να εκπέμπει στις 31 Δεκεμβρίου. Η ενασχόλησή του με τα ΜΜΕ είχε ξεκινήσει ένα χρόνο νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 23 Μαίου 1988, όταν εξέπεμψε ο ραδιοφωνικός σταθμός ANT1 FM 97.2 (σήμερα Easy 97.2).

Στις 9 Αυγούστου 1989, ίδρυσε τον Όμιλο Αntenna, ο οποίος εκτός από τις ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια, περιλαμβάνει την Audiotex (εταιρεία τηλεπικοινωνιών), την Δάφνη Επικοινωνίες (εκδοτική εταιρεία), τη Νίκη Εκδόσεις (εκτυπωτική εταιρεία) και την Heaven Music (δισκογραφική εταιρία).

Ο Μίνως Κυριακού ασχολήθηκε, ως παράγοντας, με τον αθλητισμό. Το 1997 ανέλαβε τη διοίκηση του Πανελληνίου Γ.Σ και συνέβαλε αποφασιστικά στην αναβίωση του διεθνούς μίτινγκ στίβου «Τσικλητήρια» το οποίο, το 2002, εντάχθηκε στην ανώτερη κατηγορία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού (IAAF). Από το 2004 έως το 2009 διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2004,επισημοποίησε την σχέση του με την ηθοποιό Μαρί Κωνσταντάτου, με γάμο που έγινε στην Σόφια. Το ζευγάρι χώρισε πριν από λίγους μήνες, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου. Ήταν ο δεύτερος γάμος για τον επιχειρηματία. Από τον πρώτο γάμο του είχε αποκτήσει τρία παιδιά, δύο αγόρια (Ξενοφών και Θεόδωρος) και ένα κορίτσι (Αθηνά).

Ο Μίνως Κυριακού πέθανε στις 2 Ιουλίου 2017, από ανακοπή καρδίας στο εξοχικό του στον Άγιο Αιμιλιανό Αργολίδας. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.