Όσιος Συμεών ο Στυλίτης

Χριστιανός ασκητής από τη Συρία, ο οποίος έζησε επί 37 χρόνια όρθιος πάνω στην κορυφή ενός στύλου και υπήρξε ο εισηγητής της μορφής του ασκητισμού, που ονομάστηκε Στυλιτισμός. Η Εκκλησία τον ανακήρυξε Όσιο και τιμά τη μνήμη του κάθε χρόνο την 1η Σεπτεμβρίου, την πρώτη ημέρα του νέου εκκλησιαστικού έτους. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν το όνομα Συμεών και Συμεωνία.

Ο Συμεών γεννήθηκε περί το 388 στο χωριό Σισάν της επαρχίας Αντιοχείας (στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας) και ήταν βοσκός. Νεαρός εισήλθε στη Μονή Μάνδρας, όπου μόνασε επί 10 έτη. Έπειτα μόνασε επί τρία χρόνια στο χωριό Τελάνισος και κατόπιν ασκήτευσε επί 37 χρόνια όρθιος πάνω στην κορυφή ενός στύλου. Δεν έτρωγε σχεδόν τίποτα και αφιέρωνε το μεγαλύτερο μέρος του 24ώρου στην προσευχή και τη μετάνοια. Πλήθος κόσμου συνέρρεε για να θαυμάσει το υπεράνθρωπο ψυχικό του σθένος και να ζητήσει κάποιο θαύμα, ενώ πολλοί εθνικοί μεταστρέφονταν στον Χριστιανισμό.

Ο Συμεών κοιμήθηκε εν ειρήνη στις 26 Ιουλίου του 459. Το παράδειγμά του μιμήθηκαν κι άλλοι ασκητές κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα και των νεωτέρων χρόνων.

Απολυτίκια

Ως στήλην θεόγραφον των ιερών αρετών, του βίου σου έλειπες τας αναβάσεις ημίν, Συμεών παμμακάριστε· συ γαρ επί του στύλου ως πυρσός διαλάμπων, έλκεις ημάς χαμόθεν προς ζωήν ουρανίαν, τον τρόπον της ευδρομίας φαίνων τοις έργοις σου.

Υπομονής στύλος γέγονας, ζηλώσας τους προπάτορας Όσιε, τον Ιωβ εν τοις πάθεσι, τον Ιωσήφ εν τοις πειρασμοίς, και την των Ασωμάτων πολιτείαν, υπάρχων εν σώματι, Συμεών Πατήρ ημών Όσιε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ