Ούγγρος συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2002.
Ο Ίμρε Κέρτες γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1929 στη Βουδαπέστη, από γονείς εβραϊκής καταγωγής. Σε ηλικία 14 ετών εκτοπίστηκε, λόγω της καταγωγής του, στο Άουσβιτς και από εκεί στο στρατόπεδο του Μπούχενβαλντ, απ’ όπου απελευθερώθηκε το 1945. Οι τραυματικές του εμπειρίες κατά την εφηβική του ηλικία από τα ναζιστικά στρατόπεδα σφράγισαν το έργο του. «Όταν σκέπτομαι να γράψω μια καινούργια νουβέλα ο νους μου πάει πάντα στο Άουσβιτς» είχε πει σε μία συνέντευξή του.
Έγινε γνωστός εκτός των συνόρων της Ουγγαρίας μετά την πτώση του κομμουνισμού στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Ως τότε έγραφε, αλλά κέρδιζε τα προς το ζην ως μεταφραστής της γερμανικής λογοτεχνίας, καθώς είχε απολυθεί από την εφημερίδα στην οποία εργαζόταν ως δημοσιογράφος, για την αντικαθεστωτική του δράση.
Το 2002 τιμήθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, επειδή «στο έργο του αναδεικνύεται η εύθραυστη εμπειρία του ατόμου απέναντι στην αυθαίρετη βαρβαρότητα της ιστορίας». Το συγγραφικό του έργο ήταν γνωστό στο γερμανόφωνο κοινό, ενώ λίγες ήταν οι μεταφράσεις του στα αγγλικά και ανύπαρκτες στα ελληνικά, μέχρι τη βράβευσή του με το Νόμπελ. Στη συνέχεια, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και στα ελληνικά.
Ο Ίμρε Κέρτες πέθανε στη Βουδαπέστη στις 31 Μαρτίου 2016, σε ηλικία 86 ετών.
Βιβλία του Κέρτες στα ελληνικά
- Αστυνομική Ιστορία (Κέδρος)
- Εγώ ένας άλλος (Καστανιώτης)
- Εκκαθάριση (Καστανιώτης)
- Καντίς για ένα αγέννητο παιδί (Καστανιώτης)
- Το μυθιστόρημα ενός ανθρώπου δίχως πεπρωμένο (Καστανιώτης)
- Φάκελος Κ. (Καστανιώτης)