Πολυσχιδής προσωπικότητα των γραμμάτων (ποιητής, στιχουργός, σεναριογράφος, συγγραφέας), της επιχειρηματικότητας (διαφημιστής) και της πολιτικής (ΕΔΑ, ΚΚΕ εσ., ΣΥΝ, ΔΗΜΑΡ).
Ο Γιάννης Κακουλίδης γεννήθηκε το 1946 στον Πειραιά. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και νομικά στο Παρίσι. Ο πατέρας του, πολιτικός καθοδηγητής του ΕΑΜ στο Βόλο, φυλακίστηκε κι εξορίστηκε στη Γυάρο, στη Μακρόνησο, στην Ικαρία και τον Άη Στράτη και πριν από τη δικτατορία κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής με την ΕΔΑ στον Πειραιά.
Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε με την εκτός εμπορίου ποιητική συλλογή «Νέροβιλ» το 1970. Ακολούθησαν οι συλλογές «Μηχανήματα Ευκρασίας» (1972), «Περί την Τηλοψίαν» (1975), «Μεσημβρινή Απόπειρα» (1978), «Ο Θρίαμβος του Χάπα Χούπα» (1982), «Ωραία Μπλε» (1986) και «Λούνα Λουνέρα» (1996). Ακόμα, δημοσίευσε τη μελέτη «Το Ελληνικό Τραγούδι» (1971), τα μυθιστορήματα «Στολίδια για Άλογα (1980) και «Ελληνικός Θάνατος» (2002), τις συλλογές χρονογραφημάτων «Τα Αρχαία Σκατά (1983» και «Τα Λουστρίνια της Παρέλασης» (2010) και τη συλλογή διηγημάτων «Αναφορά στον κύριο Κωστάκη Πρου» (2009).
Ποιήματά του δημοσιεύτηκαν σε πολλά περιοδικά, ελληνικά και ξένα, μεταφρασμένα στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα ουγγρικά, καθώς και σε ανθολογίες στην Ελλάδα, την Αμερική και την Ουγγαρία. Συνεργάστηκε ως αρθρογράφος με τα περιοδικά «Αντί», «Ένα», «Money and Life» και την εφημερίδα «Έθνος».
Εποχή άφησε η συνεργασία του με τον Χάρρυ Κλυνν τη δεκαετία του '80 στον κινηματογράφο και την επιθεώρηση. Έγραψε ή συνεργάστηκε στα σενάρια για τις ταινίες του δημοφιλούς κωμικού: «Αλαλούμ» (1982) και «Εις Μνήμην Χάρρυ Κλυνν» (1984) και «Made in Greece» (1987). Έγραψε, επίσης, τα σενάρια για το δράμα του Γιάννη Σμαραγδή «Το τραγούδι της επιστροφής» (1983) και τη σάτιρα του Γιώργου Σταμπουλόπουλου «Και ξανά προς τη δόξα τραβά» (1980).
Από τα μέσα της δεκαετίας του '60 άρχισε να έχει έντονη παρουσία ως στιχουργός. Έγραψε πάνω από 500 τραγούδια, πολλά από τα οποία μελοποίησαν συνθέτες όπως ο Γιώργος Κριμιζάκης, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, ο Χριστόδουλος Χάλαρης, ο Χρήστος Λεοντής, ο Γιώργος Κοντογιώργος, ο Νότης Μαυρουδής, ο Βασίλης Δημητρίου, ο Μίμης Πλέσσας, ο Σταμάτης Κραουνάκης και τα ερμήνευσαν τραγουδιστές, όπως ο Νίκος Ξυλούρης («Κύριε σώσον το λαόν Σου«), η Δήμητρα Γαλάνη («Η γη όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα»), ο Μιχάλης Βιολάρης («Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη»), η Βούλα Σαββίδη, ο Χάρρυ Κλυυν («Μαλακά, πιο Μαλακά», «Ουγκάγκα μπούμ»), η Ελένη Βιτάλη, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Δημήτρης Ψαριανός, η Αρλέτα, η Ρένα Κουμιώτη («Δυο παιδιά»), ο Γιώργος Ζωγράφος («Άκρη δεν έχει ο ουρανός») και ο Γιώργος Μαρίνος («Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών»).
Δύο τραγούδια του απέσπασαν βραβεία στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Το 1965 το τραγούδι «Ηταν μεγάλη η νύχτα», σε μουσική του Νότη Μαυρουδή και ερμηνεία Σούλας Μπιρμπίλη κέρδισε το πρώτο βραβείο και 1972, το τραγούδι «Γύρνα πίσω Αποστόλη», σε μουσική Γιώργου Κριμιζάκη και ερμηνεία του Μιχάλη Βιολάρη, το τρίτο.
Υπήρξε μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, της Γαλλικής Εταιρείας Συγγραφέων, Συνθετών και Εκδοτών, της Ένωσης Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδας και της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων.
Από το 1974 εργαζόταν στη διαφήμιση, αρχικά ως κειμενογράφος και από τις αρχές της νέας χιλιετίας ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της διαφημιστικής εταιρείας Upset!, η οποία έκλεισε το 2012, λόγω χρεών. Έλαβε µέρος ως εισηγητής σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και δίδαξε στο Τµήµα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστηµίου.
Έντονη υπήρξε και η παρουσία του στην πολιτική σκηνή της χώρας. Με πλούσια συνδικαλιστική δράση προδικτατορικά στο φοιτητικό κίνημα και στη Νεολαία Λαμπράκη, συνέχισε την πολιτική δράση από τις γραμμές της ΕΔΑ από τη μεταδικτατορική επανασύστασή της. Διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΑ και υποψήφιος ευρωβουλευτής της με τη λίστα του ΠΑΣΟΚ, στις Ευρωεκλογές του 1984, και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του Συνασπισμού στις εθνικές εκλογές του 1996. Ήταν ιδρυτικό μέλος της ΔΗΜΑΡ και υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στη Β' Πειραιά στις εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου του 2012.
Ο Γιάννης Κακουλίδης πέθανε στις 14 Νοεμβρίου 2015, σε ηλικία 69 ετών, ύστερα από δεκαήμερη νοσηλεία σε νοσοκομείο της Αθήνας. Είχε διαγνωσθεί με καρκίνο στο ήπαρ και τον οισοφάγο στις αρχές Νοεμβρίου.