Γιάκομπ Γένσεν

Γιάκομπ Γένσεν (1926 – 2015)
Γιάκομπ Γένσεν (1926 – 2015)

Δανός βιομηχανικός σχεδιαστής, που έγινε γνωστός για τα σχέδιά του με τις λιτές γραμμές στα στερεοφωνικά συγκροτήματα και τις τηλεοράσεις της εταιρείας Bang & Olufsen (B&O).

O Γιάκομπ Γένσεν (Jacob Jensen) γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1926 στην Κοπεγχάγη. Εγκατέλειψε νωρίς το σχολείο, εκπαιδεύτηκε ως ταπετσέρης και εργάστηκε στο επιπλοποιείο του πατέρα του, όπου άρχισε δειλά-δειλά να σχεδιάζει επιπλοσυνθέσεις. Το 1948 έγινε δεκτός στη Σχολή Καλών Τεχνών της Κοπεγχάγης, στο τμήμα του βιομηχανικού σχεδίου.

Ξεκίνησε να εργάζεται για καλλιτέχνες του βιομηχανικού σχεδίου, όπως οι Μπερναντότ και Μπιορν, για τους οποίους σχεδίασε το «Μπολ της Μαργαρίτας» (Margrethe Bowl), ένα σετ από όμοια μπολ σε διαφορετικό μέγεθος και έντονα χρώματα, τα οποία είναι παρόντα σε κάθε δανέζικο νοικοκυριό.

Τη δεκαετία του ‘60 ξεκίνησε να συνεργάζεται με την εταιρεία Bang & Olufsen, για την οποία σχεδίασε στερεοφωνικά συγκροτήματα και τηλεοράσεις, που ξεχώρισαν για τη μινιμαλιστική τους εμφάνιση και τις επίπεδες επιφάνειές τους. Η τεχνική ποιότητα της δανέζικης εταιρείας, σε συνδυασμό με την εμφάνιση των προϊόντων της, την έκανε γρήγορα γνωστή σ’ όλο τον κόσμο. Κάποια από τα προϊόντα που σχεδίασε ο Γένσεν για την B&O φιλοξενούνται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (MoMA) της Νέας Υόρκης, αλλά και σε ιδιωτικές συλλογές.

Ο Γένσεν, μαζί με τους συμπατριώτες του Άρνε Γιάκομπσεν, Γκέοργκ Γένσεν και Πολ Χένινγκσεν, θεωρούνται δημιουργοί καθημερινών αντικειμένων, όπως καρέκλες, ρολόγια, φωτιστικά και είδη για την κουζίνα, τα οποία έβαλαν μέσα στα νοικοκυριά, αλλά και σε μουσεία ανά τον κόσμο, κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα. Συλλογικά, τα σχέδιά τους είχαν επιρροές από τα καλλιτεχνικά κινήματα του Μπάουχαους και του Αρτ Ντεκό.

Ο Γιάκομπ Γένσεν πέθανε στις 15 Μαΐου 2015, σε ηλικία 89 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ