Ίων Βορρές

Ίων Βορρές (1924 – 2015)
Ίων Βορρές (1924 – 2015)

Έλληνας συλλέκτης έργων τέχνης, ιδρυτής του ομώνυμου μουσείου στην Παιανία.

Ο Ίων Βορρές γεννήθηκε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας το 1924. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής υπηρέτησε με ομάδα Αμερικανών αξιωματικών, μελών της OSS, στα βουνά της Ευβοίας. Αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών και σπούδασε Οικονομικά και Φιλοσοφία στα πανεπιστήμια του Οντάριο και του Τορόντο στον Καναδά.

Έπειτα στράφηκε στη δημοσιογραφία και την κριτική της τέχνης, τόσο στον Καναδά, όσο και στις ΗΠΑ. Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και το βιβλίο που εξέδωσε στα Αγγλικά το 1969, με τίτλο «The last Grand Duchess» (Η τελευταία Μεγάλη Δούκισσα), το οποίο αναφέρεται στις αναμνήσεις της Μεγάλης Δούκισσας Όλγας, νεώτερης κόρης του τσάρου Νικολάου Β', που ζούσε εξόριστη στο Τορόντο. Το βιβλίο αυτό μεταφράστηκε σε διάφορες γλώσσες, καθώς και στα ελληνικά, με τίτλο «Η τελευταία των Τσάρων».

Όταν γύρισε στην Ελλάδα το 1965 ασχολήθηκε με επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα συνέχισε να δημοσιογραφεί σε μερικές από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του Καναδά και των ΗΠΑ. Μία άλλη δραστηριότητά του ήταν η συλλογή πινάκων και γλυπτών σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, καθώς και έργων λαϊκής τέχνης. Αυτή τη συλλογή του στέγασε σ’ ένα κτίριο της τουρκοκρατίας στο Πυργί της Παιανίας.

Το 1980 ίδρυσε, δίπλα στο Λαογραφικό Μουσείο, το Μουσείο Σύγχρονης Μοντέρνας Τέχνης, με πίνακες και γλυπτά σύγχρονων ελλήνων καλλιτεχνών και ήταν το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα. Το 1983 δώρησε στο ελληνικό κράτος το μουσείο, που από τότε μετονομάστηκε σε Μουσείο Ίωνα Βορρέ. Η έκτασή του υπερβαίνει τα 18 στρέμματα και χωρίζεται στο Μουσείο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης και το Λαογραφικό Μουσείο, που μαζί καλύπτουν τουλάχιστον 2.500 χρόνια ελληνικής ιστορίας.

Από το 1991 έως το 1998 διετέλεσε δήμαρχος Παιανίας.

Ο Ίων Βορρές πέθανε στις 28 Φεβρουαρίου 2015, σε ηλικία 91 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ