Δημήτριος Τριχόπουλος

Δημήτριος Τριχόπουλος (1938 – 2014)
Δημήτριος Τριχόπουλος (1938 – 2014)

Διακεκριμένος καθηγητής της Ιατρικής και Ακαδημαϊκός, με διεθνή δραστηριότητα και αναγνώριση. Θεωρείται ο ιδρυτής της σύγχρονης Επιδημιολογίας και Υγιεινής στην Ελλάδα.

Ο Δημήτριος Τριχόπουλος γεννήθηκε το 1938 στο Βόλο. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στην Παθολογία, τη Μικροβιολογία, την Επιδημιολογία, την Προληπτική Ιατρική και τη Δημόσια Υγεία. Συνέχισε τις σπουδές του στα Πανεπιστήμια του Λονδίνου, της Οξφόρδης και του Χάρβαρντ.

Το 1972 εξελέγη στην έδρα της Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ανέλαβε τη διεύθυνση του αντίστοιχου εργαστηρίου. Το 1989 εξελέγη καθηγητής Επιδημιολογίας και το 1994 καθηγητής Πρόληψης Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Tο 1998 έγινε πρόσεδρος καθηγητής Eπιδημιολογίας στο Iατρικό Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης. Στις 30 Μαΐου 1997 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Το επιστημονικό ερευνητικό και συγγραφικό έργο του τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ήταν επικεντρωμένο στη Δημόσια Υγεία, την Επιδημιολογία και στην αιτιολογία των κακοήθων νεοπλασιών. Έχει δημοσιεύσει σε ειδικά διεθνή περιοδικά άνω των 900 επιστημονικών μελετών, τα πορίσματα των οποίων ήταν συχνά ανάμεσα στις πρώτες ειδήσεις σε μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.

Μαζί με τη σύζυγό του, καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου, συνέβαλε στην ανακάλυψη του ρόλου του παθητικού καπνίσματος στην ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα, στην ερμηνεία της αιτιολογίας του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, στην ποσοτικοποίηση του συσχετισμού μεταξύ του ψυχολογικού άγχους και της στεφανιαίας νόσου, καθώς και στην αναγνώριση διατροφικών και άλλων παραγόντων ως επικίνδυνων για την ανάπτυξη καρκίνου και άλλων ασθενειών. 
Υπήρξε από τους πρώτους επιστήμονες, που αντιλήφθηκε την αξία της μεσογειακής διατροφής, σε μία εποχή που στην Ελλάδα απορρίπτονταν καθετί ελληνικό και παραδοσιακό. Η μεγάλη έρευνά του, που δημοσιεύτηκε το 2003 στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», επιβεβαίωσε ότι η μεσογειακή διατροφή παρατείνει τη ζωή και προστατεύει από τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο.

Διετέλεσε αντεπιστέλλον μέλος της Βασιλικής Ιατρικής Ακαδημίας του Βελγίου και της Εθνικής Ιατρικής Ακαδημίας της Γαλλίας και επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Ουψάλα. Τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον Ταξιάρχη της Τιμής και από τη Γαλλική Κυβέρνηση με το παράσημο του Officier de l' Ordre des Palmes Academiques.

Ο Δημήτριος Τριχόπουλος πέθανε την 1η Δεκεμβρίου 2014 στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλευόταν μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ