Άγιοι Γαλακτίων και Επιστήμη

Οσιομάρτυρες της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη των οποίων τιμάται από την εκκλησία στις 5 Νοεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Γαλακτίων, η Γαλακτία και η Επιστήμη.

Ο Γαλακτίων και η Επιστήμη ήταν ζευγάρι στη ζωή και τους χριστιανικούς αγώνες. Έζησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284-304) και του ηγεμόνα Σεκούνδου. Ο Γαλακτίων ήταν υιός των εθνικών Κλειτοφώντος και Λευκίππης και μεταστράφηκε στη χριστιανική πίστη από κάποιον μοναχό, ονόματι Ονούφριο. Η Επιστήμη ήταν κι αυτή εθνική, αλλά όταν παντρεύτηκε τον Γαλακτίωνα βαπτίσθηκε χριστιανή. Διατήρησαν αμφότεροι την παρθενία τους και ακολούθησαν τον μοναχικό βίο, ζώντας με σκληραγωγίες και στερήσεις. Κάποιοι, όμως, τους κατέδωσαν για τη χριστιανική τους πίστη στον άρχοντα Ούρσο. Υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια και στο τέλος αποκεφαλίστηκαν.

Απολυτίκιο

Tην λαμπράν ξυνωρίδα των μαρτύρων τιμήσωμεν ώσπερ συζυγίαν αρίστην και κλειτήν και θεόφρονα· τον θείον Γαλακτίωνα πιστοί, ομου συν Επιστήμη τη σεμνή. Δι’ ασκήσεως γαρ πόνων αθλητικήν εξήνθησαν φαιδρότητα. Δόξα τω ενισχύσαντι υμάς, δόξα τω στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δι’ υμών πάσιν ιάματα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ