Εστάνσια

Μπαλέτο και ορχηστρική σουίτα του αργεντίνου συνθέτη Αλμπέρτο Χιναστέρα, ενός από τους κορυφαίους συνθέτες λόγιας μουσικής που ανέδειξε η Νότια Αμερική.

Το 1942 το αμερικανικό μπαλέτο «Κάραβαν» παρήγγειλε στον συνθέτη ένα έργο με τοπικό χρώμα. Ο Χιναστέρα έγραψε το μπαλέτο «Εστάνσια» (Estancia), που στα ισπανικά σημαίνει «ράντσο», με ήρωα ένα νεαρό της πόλης που προσπαθεί να προσαρμοστεί στην αγροτική ζωή. Όμως, το συγκρότημα διαλύθηκε το 1943 και το έργο έμεινε στο συρτάρι του Χιναστέρα έως το 1952, οπότε παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μπουένος Άιρες στις 19 Αυγούστου.

Αντ’ αυτού, ο συνθέτης παρουσίασε μία ορχηστρική σουίτα με τα τέσσερα κυριότερα επεισόδια του μπαλέτου, που έγινε ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του. Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 12 Μαίου 1943 στο Μπουένος Άιρες.

Η «Σουίτα Εστάνσια», έργο 8α, διαρκεί γύρω στα 12 λεπτά και αποτελείται από τέσσερα μέρη:

  1. «Los trabajadores agricolas» («Οι Αγρεργάτες»)
  2. «Danza del trigo» («Ο χορός του σιταριού»)
  3. «Los peones de hacienda» («Οι γελαδάρηδες»)
  4. «Danza final (Malambo)» («Τελικός χορός: Μαλαμπό»)

Ο Αργεντίνος συνθέτης Αλμπέρτο Χιναστέρα έδρασε και δημιούργησε τον 20ο αιώνα και μαζί με τον βραζιλιάνο Εϊτόρ Βίλα Λόμπος (1887-1959) θεωρούνται οι δυό σημαντικότεροι συνθέτες που ανέδειξε η Νότια Αμερική. Καταλανικής και Ιταλικής καταγωγής, γεννήθηκε το 1916 στο Μπουένος Άιρες και πέθανε το 1983 στη Γενεύη. Ο ίδιος προτιμούσε την καταλανική προφορά του ονόματός του «Τζιναστέρα» και όχι την ισπανική «Χιναστέρα».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ